Om världen blir bättre

En fantastisk nyhet hoppas jag, eller så har det varit så länge (vilket jag hoppas än mer på).

I Österrike klassas stryphalsband för hundar som djurplågeri. Om en hundägare har detta på sin hund kan det bli böter upp till 7.500 Euro. Veterinärerna anser att positiv förstärkning skall användas vid uppfostran, alltså inte bara vid “trickträning”.

Låter ju superbra! Har dock inte kontrollerat källan då jag inte kan läsa deras språk. Fick informationen på annat sätt.

Man kan ju diskutera huruvida halsband i sig är djurplågeri eller om det är hur de används. Men den viktiga punkten tycker jag är att man inte ska behöva ha eller ens använda sig av en länk som kan strypa. Själva grejen liksom. Det ska inte behövas smärta, obehag eller skador i hundträning. Om hunden hoppar till eller ser nåt roligt och gör ett ryck framåt så är det kanske i sig inte ägaren som “rycker” men konsekvensen blir densamma.

Super att veterinärer börjat ta till sig och har en åsikt i frågan om hur man uppfostrar djur i vardagen. Det ska inte behövas “pysshar” och “kickar” och “avledande ryck i kopplet”. Det ska heller inte behövas alfarullningar eller nyp, skrik, slag eller andra typer av obehag/straff.

Forskningen ger oss mer kunskap och information om att det finns mycket bättre vägar!

Se länk här. (Information på annat språk).

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

3 Svar på “Om världen blir bättre”

 1. Malin

  Alltså det är ju jättebra samtidigt som jag är lite skeptisk. Jag tycker om man ska förbjuda någonting måste man även utbilda människor i hur man gör för att hunden ska gå fint i koppel. Kanske även införa hundslingor där de får möjlighet att stimuleras och även utbilda i nosarbete, det kan vara jättejobbigt att ha en hund som drar och jag på någotvis förstår om man gör koppelryck om man inte har kunskapen i att stimulans och motion har en viktig påverkan för att hunden kan gå bra i koppel. Själv använder jag sele men jag kan förstå hur det kan bli fel 😉

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja förbud i sig hjälper ju inte precis som du säger, men det säger ändå något om vad som är ok och inte. Obligatoriska utbildningar borde kanske införas.

   Svara
 2. Erika

  Bra att du belyser detta i ett inlägg!

  Just stryphalsband är jag verkligen inget fan av. Jag har ju några halvstryp och egentligen är jag inte särskilt förtjust i dem heller. Nu har jag sett att det finns retrieverkoppel utan strypfunktionen och det verkar ju toppen då retrieverkoppel som konstruktion (minus strypet) är det absolut enklaste vid jaktträning. Ifall det blir lite sådan med nya valpen 🙂 .

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.