Försäkringsdjungeln

Det här med försäkring kan vara en djungel. Flera bolag i Sverige erbjuder hundförsäkring och det är enligt mig en nödvändighet att ha! En försäkring täcker inte alla kostnader ska man komma ihåg men det är en stor hjälp på vägen att ha en försäkring så man slipper stå för hela summan själv.

Jag upplever att många endast tittar på priset – vilken är billigast? Och ja pris är så klart en faktor, man vill inte betala mer än vad man måste för en försäkring. Förhoppningsvis behöver man ju inte utnyttja den. Men jag tycker man ska fundera på dessa saker innan man bestämmer sig. Kanske finns det fler saker också.

  • Vad har du för ras? Vissa sjukdomar är rasbundna och det kan finns inskrivet i försäkring att den inte täcker t ex kejsarsnitt för vissa raser med svårighet att föda valpar. Ta reda på vad rasen generellt har för sjukdomar och sök en bra uppfödare som avlar på hälsotestade djur. Jämför sedan INNEHÅLLET i försäkringarna för läser man det finstilta så skiljer det sig något mellan bolagen. För mig var det till exempel viktigt med en försäkring som har hög rehabersättning. En tax lever ofta länge och är sällan till veterinären enligt statistiken. Däremot OM en tax får diskbråck, vilket är en rasbunden sjukdom hos tax, så följer ofta en lång rehabilitering. Andra raser har andra hälsoproblem så kolla vad som bäst kan täcka dina behov i framtiden.
  • Hur ser livvärdet ut? Förändras det med åren? Vissa försäkringsbolag sänker ersättningen på hunden ju äldre den blir medan andra inte gör det. Är det viktigt för dig att få ut livvärdet om din hund skulle dö i förtid? Kan ju vara viktigt med en avelshund, tävlingshund eller jakthund.
  • Vad blir månadskostnaden för försäkringen? Är det rimligt mot vad du får ut? En billig försäkring kanske är lockande men om olyckan är framme – vad täcker försäkringen? Ofta kan man välja ett maxbelopp per år, t ex 25 000 kr och 35 000 kr. Ingen önskar ju att ens bästa vän behöver vård men det kan bli dyrt. Om hunden skadar sig i mars månad och du får ut 20 000 kr på försäkringen då, så kan du få stå för en större del själv om oturen är framme i oktober. Då har du redan använt en stor del av försäkringsbeloppet.
  • Sänks beloppet du kan få ut beroende på hur gammal din hund är? I vissa fall har försäkringsbolagen stopdatum för hur länge hundens försäkring gäller – t ex tills hunden fyller 10 år osv. Kan vara värt att kolla upp. Hur länge lever i snitt hundar inom din ras? Finns någon begränsning. Jag tror dock de flesta bolag tagit bort denna del men det kan finnas de som fortfarande har kvar den.
  • Är direktreglering viktigt? Vissa bolag erbjuder direktreglering hos veterinär. Då korrigeras din faktura direkt med summan som bolaget går in och tar och du betalar endast för den del som du själv ska stå för. Andra bolag sköter detta i efterhand vilket innebär att du alltid måste betala hela summan själv och sedan ansöka om att få tillbaka en del på försäkringen. Kan du lägga ut 30 000 kr vid ett tillfälle innan du får tillbaka pengarna? I värsta fall liksom.
  • Självrisken. Rörlig och fast eller bara det ena eller andra? Vet inte om alla bolag har en fast avgift på ca 2500 kr och sedan en rörlig självrisk på det som överstiger ett visst belopp. Kan vara värt att ha koll på.
  • Rådgivning? Erbjuder bolaget i övrigt något extra till sina kunder? I vårt bolag har vi gratis rådgivning av leg veterinärer under vissa timmar. Vi har använt oss av den tjänsten och det har känts riktigt bra att kunna diskutera om det är akut eller om man vågar avvakta. I båda fallen kunde vi avvakta och det visade sig inte vara något farligt. (Theo kom åt min blodtrycksmedicin en gång, läs om det här och här.)

Som sagt kan det finnas fler saker att tänka på men jag tycker det är viktigt att inte vara dumsnål. Vi har tyvärr behövt använda våra försäkringar men tack vare snabb handläggning, rehabförsäkring och direktreglering har vi fått stor ekonomisk hjälp. T ex när Alf fick sin tumör och den skulle opereras bort så kostade det mig 400 kr av en faktura på 4-5000 kr (om jag inte minns helt fel). För mig är det värt mycket! Vi har ju dessutom tvingats åka in akut flera gånger och jourtaxan är dyr. Tack vare försäkringen har vi fått ekonomisk hjälp med detta och våra hundar har fått nödvändig vård.

Vänd dig alltid till en veterinär om ditt djur blir sjukt – tveka inte pga kostnaderna. Se över så du har en bra försäkring istället.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.