Att släppa ihop hundar

Ja det här med att hunden behöver lekkompisar, hur är det med det egentligen? Att släppa ihop okända hundar att leka, i olika konstellationer funkar det?

Idag poppar det nog upp grupper i olika sociala medier som samlar hundägare för olika “hundträffar”/lekträffar/promenader. Man har ordnat platser, t ex hockeyringar där man då kan släppa ihop hundarna. Nu har det hänt att vid ett sådant tillfälle har en liten hund fått sätta livet till då den blivit attackerad av en större hund.

När ägare inte har tillräckliga kunskaper i att läsa av hundarnas kroppsspråk, att kunna agera i tid och på rätt sätt så kan såna här saker inträffa. Fruktansvärt för den som förlorar sin hund.

Jag anser inte att en hund behöver träffa många nya hundar och leka med, framför allt inte okända. Att släppa ihop hundar på en begränsad yta utan att ha kunskapen att läsa hundarnas kroppsspråk kan leda till katastrofer. Hur många av dessa hundar mår dåligt av att vara i en sådan grupp utan möjlighet att välja att gå ifrån? Om ägaren inte kan se detta, läsa av eller ens tittar på sin hund (människor som står i grupp och pratar medan hundarna rusar runt) utsätter ju sin hund för stor stress och skadar relationen. Hunden blir av ägaren utsatt för en situation den inte mår bra av.

Jag tänker att det till och med kan vara så att du kan skapa hundrädsla hos din egen hund om du släpper den med okända. För mig är detta en märklig företeelse som känns väldigt orättvis mot hunden. Om någon sen blir arg på den bitande hunden och tycker att en “hund som bitit en gång ska avlivas för den kommer göra det igen” blir ju jättefel om det är människorna själva som skapat situationen!

Själv har vi deltagit i hundpromenader när Alf var “ny” hos oss. Vi ville att han skulle få träffa andra hundar och med vissa fick han leka. Vi såg ganska snabbt med vilka han trivdes att leka och med vilka det inte gick, pga storlek eller pga t ex olika lekstilar. Alf tycker inte om hundar som biter och hänger tag i honom, som t ex boston terriers och såna raser. Han gillar inte heller att bli översprungen av stora hundar som rusar rakt över honom (även om dom inte slår omkull honom). Efter det har vi valt att våra hundar endast behöver leka med sina kompisar, i samma eller liknande storlek som har samma typ av kroppsspråk. De känner varandra och förstår varandra. Därutöver behöver de inte hälsa eller umgås med andra hundar. Så klart måste dom det om det kommer folk hem till oss, men då försöker vi gå en promenad först så de får bekanta sig utomhus och sen ta det lugnt inne. Inga busrejs.

Låter du din hund leka med andra hundar?

 • Ja, men bara med kända hundar (70%, 23 Votes)
 • Nej, bara med den hunden/hundarna den bor med (12%, 4 Votes)
 • Vi går hundpromenader med andra men låter dom inte leka (12%, 4 Votes)
 • Ja, jag tycker det är bra att hunden får träffa nya hundar (3%, 1 Votes)
 • Vi håller oss för oss själva (3%, 1 Votes)
 • Nej, inte alls (0%, 0 Votes)
 • Vet ej (0%, 0 Votes)

Total Voters: 33

Loading ... Loading ...
"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

3 Svar på “Att släppa ihop hundar”

 1. Malin

  Jag vet när jag skaffade min första hund vilken prestation jag hade att den skulle fungera i hop med alla hundar. Tittade mycket på CM då och trodde på honom när han sa att alla stabila hundar fungerar i hop med alla. Jag är glad över att min dåvarande hund var så snäll, fick dock det där problemet många som många hundägare får när de får hälsa på många att de letar kompisar när de är lösa. Idag vet jag dock bättre och vi har några vänner till min hund som han träffar. För mig har det varit oerhört viktigt att man även litar på den andra hundägaren att man kan slappna av tillsammans osv. Inte bara att den andra hunden är snäll:)

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja det är inte lätt att veta allting i början men så klart kan man lära sig. 🙂

   Svara
 2. Matte Sofia Inläggsförfattare

  Men precis! Då har man allt man behöver! 🙂 Bästa maffian.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.