Varför söker hunden hjälp hos människan?

I en ny artikel har man studerat varför en del hundar arbetar självständigt eller söker hjälp hos människor. Läs artikeln här (Obs, engelsk text, vill man läsa hela så kostar det pengar).

Hunden skiljer sig från vargen genom att de blev husdjur och utvecklade nya egenskaper, sociala förmågor mot människor.

För att undersöka om detta beteende beror på uppväxtmiljön tillsammans med människor eller är medfött, testade forskarna 500 närbesläktade beaglar, uppväxta på en och samma kennel under samma förhållanden. Mia Persson, doktorand i etologi, tillbringade tre månader tillsammans med djuren och ytterligare ett halvår med att analysera deras beteenden.

Hundarna fick en och en undersöka en låda där forskarna gömt godis under tre lock. Uppgiften var att skjuta locket åt sidan för att komma åt godbiten, något som alla snabbt löste. Men det mellersta lockat var fastskruvat så att godiset inte gick att komma åt. Det intressanta var nu att se hur hundarna sökte hjälp från Mia, som befann sig i samma rum.

– Det var stor skillnad på hur de reagerade. Vissa uppträdde som vargar och försökte jobba självständigt. Andra var helt tvärtom och kom direkt till mig för att söka hjälp, trots att jag var en helt främmande person för dem.

Mellan dessa ytterligheter fanns de som först försökte själva innan de vände sig till henne. En del sökte först ögonkontakt, andra buffade med nosen för att få hjälp. Tikar och äldre djur var mer benägna att söka stöd.

Mia Persson analyserade sedan betydelsen av hundarnas inbördes släktskap, vilket kan avslöja hur stor den ärftliga komponenten är.

– Vi har visat att det finns en skillnad hos hundarna där vissa är som vargar och andra söker mycket hjälp. Variationen beror till cirka en fjärdedel på skillnader i generna. Resultaten ger en grund att stå på inför nästa steg i forskningen, när vi ska ta reda på vilka gener som styr dessa beteenden, säger hon.

Undersökningen är den första där man i stort sett kan utesluta att beteendeskillnaderna beror på olika erfarenheter av mänsklig kontakt inom hundens familjer, eftersom alla beaglar i studien växte upp på samma sätt. Att söka hjälp och samarbete med människor är därför en egenskap som till stor del är medfödd, men också kan utvecklas med erfarenhet och ålder“. Källa.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Taggad | 3 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

3 Svar på “Varför söker hunden hjälp hos människan?”

  1. Malin

    Vår familjehund är en typisk såndär hund som gärna löser uppgifter själv. Han är en fantastisk spårhund jobbig att ha lös i skogen ( och vid inkallning) men fantastisk vid miljöer som utställning och annan tävling för han är en problemlösare:). Finns för och nackdelar med båda typerna 🙂

    Svara
  2. Terése

    Intressant! Har bara sett och läst om tester där vargar inte sökt hjälp, men de hundar som varit med direkt har sökt hjälp med samma problem.
    Min hund tillhör ju kategorin som inte söker hjälp hos mig (vilket inte är så konstigt med tanke på att rasen har använts för självständigt arbete på gården) vilket kan vara ett gissel ibland, men skönt ibland ^^

    Svara
    • Matte Sofia Inläggsförfattare

      Samma här 🙂 Våra söker inte så mycket hjälp. Men kul att det studeras och det är ju mer komplext än bara att de levt med människor.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.