Vad är ett hundliv?

Har åter hamnat i en diskussion om vad som kan kallas för ett hundliv. Diskussionen började med att jag fick frågan om jag inte funderat på att byta bostadsort (eftersom jag pendlar till grannkommunen för att jobba). Jag förklarade då att det inte är ett alternativ bland annat för att vi inte har några hundvakter i den andra kommunen. Då fick jag förslaget att lämna hundarna hemma och åka hem på lunchen. 

Det är inte ett alternativ för oss. Jag försökte förklara att våra hundar bara klarar tre timmar ensam sedan får de stark stress och Alf börjar yla. Jag tänker inte lämna min hund i ett sånt tillstånd.Ja då kan ju ingen som arbetar ha hund“. Nej det stämmer ju inte. Vi arbetar båda heltid och vi har löst hundpassningen på dagtid. Och man kanske inte ska ha hund om man inte har tid för en tänker jag.

Jag önskar att folk slutade använda försvar som “även om man jobbar måste man kunna  ha hund” eller “man får lämna hunden ensam i sex timmar så går man hem på lunchen är den ju inte hemma mer än fyra fem timmar i sträck” eller “hunden sover ändå hela dagarna”.

Jag önskar folk försökte se det ur hundens perspektiv istället. Ja en hund sover mycket, men jag tror inte en naturlig sömn för hunden är 8 timmar i sträck på natten för att rastas på morgonen och sedan sova i fyra fem timmar till och sedan sova mer på eftermiddagen, eftersom ingen annan stimulans erbjuds. En normal hundrytm borde nog vara sova i kortare intervall med aktivering emellan. Då hundar inte aktiverar sig själv (utom vid stressrelaterade beteenden) så blir den ju till slut apatisk av att lämnas ensam.

Efter att ha förklarat flockdjurens starka behov av social kontakt, närvaro och samspel och att flockdjur så som även människor kan bli djupt deprimerade och apatiska av bristen av detsamma så tog diskussionen slut.

Jag tycker man har ett ansvar att se till att hunden har det bra även om man arbetar heltid. Såklart finns det variationer, äldre hundar klarar kanske ensamheten bättre än en unghund med mycket energi, kanske klarar en mindre aktiv sällskapsras tristessen bättre än en högaktiv arbetande brukshund? Men frågan tycker jag fortfarande är, hur mycket tid får hunden egentligen där den får samspela med ägaren? Ägnar ägaren då all sin tid hemma till hunden eller tas det också tid till att städa, tvätta, diska…? Då hunden åter lämnas oaktiverad, om än med sällskapet av att någon är hemma, men inte samspelar.

Ja vilket hundliv tycker du din hund är värd?

Själv är jag glad att vi var så kloka att vi väntade några år med att skaffa hund tills vi hade ordnat hundvakt. Hundarna får aktivering och vila på dagarna och vi behöver aldrig ha dåligt samvete. De behöver inte vara ensamma mer än korta stunder då det ska handlas, gå till tvättstugan eller göras ärenden. När vi kommer hem kan vi ägna tiden åt hundarna men även åt annat, eftersom de inte är så uttråkade. Ibland är de till och med trötta när vi hämtar dom för att hundvakterna gått i flera timmar med dem och låtit dem leka med andra hundar. Jag kan ägna den tid jag kan och orkar till att träna och aktivera dem mer strukturerat. Det tycker jag är ett bra hundliv.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

11 Svar på “Vad är ett hundliv?”

 1. Malin

  Vi har vår hund ensam max 4 timmar då min sambo jobbar deltid. Vi hade en bra dagmatte men hen blev jättesjuk. Vi håller på och skaffar hundvakt ( har ev en på gång) det är viktigt att det är hemma hos en person. Min sambo jobbar inte varje dag utan småpass här och där. Visst kan vi ha honom på hunddagis, men vår hund skulle ärligt talat stressa sönder sig i en box med okända hundar även om han gillar att leka med andra hundar. Så därför får vår hund vara ensam hemma med katten tills vi hittat en bra lösning.
  Jag tycker inte vi är dåliga hundägare! Han får alltid långpromenader stimulans gå kurser och massa kärlek av oss och klipper klor , borstar tänderna luktar på örrat etc varje vecka! Vi är heller inte borta på helger och han kan slappna av när han är ensam hemma.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Jag tycker det är stor skillnad på att lämna en hund 4 timmar och 8 timmar per dag. Så länge man ser att hunden mår bra. Man styr ju inte över allt som händer i livet och kriser kan vi alla hamna i eller att någon hundvakt säger upp sitt uppdrag osv. Det viktiga är att man reflekterar över varför man gör saker och hur det påverkar. Hoppas ni hittar en bra hundvakt 🙂

   Svara
   • Malin

    Ja absolut , vi vill egentligen ha hunden ensam så lite som möjligt såklart. Hade vi båda haft heltidsjobb utan hundvakt hade vi inte skaffat hund. Men vi är samtidigt heller inte sånna som bryr oss om pengar skulle absolut betala dyrt för att hitta en bra dagmatte. Men det är inte det lättaste alltid. Är jättelätt att hitta en som vill stimulera hunden ibland och bara göra roliga saker för att sedan lämna honom hemma. Har inga som helst krav på att hunden ska stimuleras eftersom vi gör detta själva. Men sällskapet få pussaf och ovillkorlig kärlek av dagmatte är det vi letar efter:)

    Svara
    • Matte Sofia Inläggsförfattare

     Ja det kan vara klurigt att hitta någon man litar på. Hoppas det löser sig.

     Svara
 2. Sara

  Håller med dig helt och hållet, jag tror dock många inte tänker så dock för precis som du skriver klarar dom sig själva “ett par timmar” men då tycker jag man kan skaffa katt i stället om man inte kan lösa det på annat sätt. Mina hundar hade blivit jätte stressade om jag kommit hem på lunchen bara då blir dom ju lämnade en gång till sen.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Jo kunskapsnivån är för dålig tror jag. Vad man “får” göra och vad som är bäst för hunden är ju skilda saker.

   Svara
 3. Lill-Iren

  Jeg er enig i at det nok er mange hunder som er for lenge alene på dagene og som får for lite aktivisering når slitne eiere kommer hjem fra jobb.

  Sara har alltid vært veldig flink til å slappe av når hun er alene hjemme, men det er sjelden hun er alene så mange timer i strekk. Jeg jobber natt og har dermed mange fridager i løpet av en uke. Og hun er jo egentlig ikke alene hjemme de dagene jeg ligger hjemme og sover heller 😉 Når jeg våkner etter nattevakt er det første jeg gjør og ta med Sara ut på tur, det er fin måte og bli skikkelig våken på. Dersom jeg hadde hatt dagvakt kunne jeg ikke tatt meg av henne med en gang jeg kom hjem fra jobb, da er det middagslaging, hjelpe Aleksander med leksene osv

  Det er vel kanskje en av grunnene til av jeg begynte med natt, fordi det er så fint å kombinere med et aktivt hundeliv 🙂

  Svara
 4. Ulla

  Vilket bra hundliv era hundar har! Tummen upp för ditt/ert tänkande. Tyvärr tror jag få hundägare tänker så, alldeles för många lever timme ut och timme in i ensamhet frånskild från flocken. Helt oacceptabelt för mig iaf, många har så mycket runt omkring sig och när de äntligen kommer hem och går ut på promenad så pratar man i telefon eller har öronproppar och lyssnar på musik. Istället för att ha en AKTIV hundpromenad som är kvalitetstid tillsammans med hunden.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja vi tänkte på vilket liv våra hundar får. Är även glad att alfs uppfödare faktiskt frågade hur vi hade tänkt lösa dagpassning.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.