Taxar och lydnad

Video

Återigen lever myten om att taxar inte kan vara lydiga hundar kvar. Nu kanske någon tänker att vi inte ska uttala oss eftersom våra inte är världens mest väldresserade hundar, men jag har träffat många mycket fina och trevliga taxar med god lydnad och inkallning. Anledningen till att våra är som dom är, har mer att göra med att vi tagit dem som “tonåringar” och inte varit med och format dem från början. De har inte fått den socialisering de behövde och vi har inte lagt ner den tiden som krävs för att få dem att funka i flock.

En viktig anledning till att det ofta ser ut så här, att man tror att hunden inte går att lära, är för att man lever kvar i gamla tidens skola – där hunden ska åtlyda order oavsett vad den får ut av det. Ovillkorligt och utan att ägaren i någon större mån behöver anstränga sig för att få med hunden. Du får inte en självständig ras som taxen att lyda då och vill du var en sån ledare? En som kräver total lydnad utan någon belöning för hunden? I extrema fall anses avsaknaden av bestraffning vara “belöning” vilket det absolut inte är! Bestraffning/korrigering ska inte ens förekomma. Med lydnad menar man ofta inkallning i huvudsak. Sen kan jag även tänka mig att det varit så att en del taxägare inte ens försöker få lydnad på dom och istället skrattar bort deras beteende som något rastypiskt.

Hur får man då en tax att lyda? Ja du måste börja med att ställa dig frågan, hur rolig är du egentligen? Varför ska hunden vilja följa dig? Vad har du att ge som gör det värt för din hund att vilja vara med dig? Att du är den som ger mat eller låter den rastas duger inte. Det är grundläggande behov och det är liksom inte en anledning i sig.

Om du vill att din hund ska se dig som en stark, tydlig person som löser situationer som hunden känner sig osäker i, så måste du agera därefter. Du kan alltså inte utsätta hunden för situationer den inte klarar av, som t ex mycket av CM (hundpiskarens program går ofta ut på detta) och andra TV-coacher använder sig av. Du ska inte provocera fram en situation där du sedan korrigerar när hunden gör fel. Tvärtom. Du som ledare ska ju skydda hunden från vad den är rädd för och bygga upp en trygghet och träna i sådana steg att hunden lär sig att komma över sin osäkerhet.

Som valp kan man börja med att lära hunden sitt namn och namnet ska alltid vara positivt betingat! Man ska aldrig använda namnet när man är arg på hunden. Säg valpens namn och belöna med lek/godis/beröm/klappar.

När hunden kan sitt namn kan man börja träna hunden i att följa dig. Alltid ropa på hunden när den redan är på väg mot dig, belöna med lek eller godis. Låt hunden förstå att varje inkallning innebär mer kul, inte slut på det roliga. Vem vill komma då? Så kalla in, lek, släpp iväg igen osv.  Sen börjar man utan störningar, inomhus t ex. Fick ett bra tips från en jakthundsägare att använda visslan varje gång hunden får mat. Sedan kan man använda visslan för att kalla på hunden och ge den belöning. Men man måste börja i liten skala, inte på 30 m avstånd när hunden redan jagar grannens katt. Lina på ute tills man börjar få kontroll på inkallningen. En hund som under jakt ska lära sig avbryta och komma tränar man ofta på samma sätt – kalla in, berömma/belöna och släppa tillbaka. Så att hunden förstår att jakten inte är slut. Man kan även koppla hunden gå till ett annat ställe och släppa igen.

Vi ska börja om inkallningsträningen på Alf och Theo då vi har slarvat en del. Vi använder vissla och det har funkat bra på Alf. Theo har inte samma relation till oss, ännu, så han tycker många saker är mer intressanta än husse och matte. Till vår hjälp håller vi på att göra eget, nyttigt men smaskigt hundgodis.

Så mitt råd till taxägare är börja tidigt och tänk om! Du kommer mycket längre om du hela tiden är en vänlig människa för din hund. Nej, man behöver inte använda bestraffning, alls i sin hundträning. Det har sällan effekt överhuvudtaget. Hunden förstår inte varför den blir bestraffad och den kan heller inte generalisera.

Förbudsträning behöver man i den form att man lär hunden ordet “nej”, för att undvika att hunden äter saker den inte ska, eller på andra sätt drar iväg. Även förbudsträning lärs in med belöning. Sätt en skål med godsaker i, hundra hunden med handen framför från att nå den om den försöker – säg nej.  När hunden sätter sig eller inte längre vill fram till skålen, belöna med annat godis från handen eller på annan plats. Hunden lär sig att den alltid får något för att göra det du säger. Det här är Alf och Theo rätt bra på. Theo är dock så snabb utomhus att vi sällan hinner säga nej innan han svalt nåt. Som tur är är det inte så ofta han tuggar på saker.

Här är några bra inspirationsfilmer om inkallning (Engelska). Klicka på länken i videon så spelas den upp på Youtube.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

14 Svar på “Taxar och lydnad”

 1. Johanna

  Hej
  Ja dessa Stolliga fördomar…
  Jag tog in min tax i en lydnadskurs, som jag egentligen gick med min dobbis men han blev sjuk. Taxen hade aldrig gått kurs, han var 7år och världens härligaste hund! Tog väl en tio minuter och lite godismutor, sen fullföljde han varje moment utan problem!! Hemma gjorde han utfall mot andra hundar, på kursen kunde han vara lös och så länge ingen gick direkt på honom, brydde han sig inte om dom. Så jag slutförde kursen med honom! Stolt som en tupp, bland brukshundar…ha ha!!
  Så taxar är SMARTA!

  Med vänlig hälsning, Johanna

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja taxar är fantastiska. Har imponerat på mer än en instruktör med mina

   Svara
 2. Malin

  Det går samma rykte om min ras JRT. Ser på forum att det står att de inte kan vara lösa, bo med katter( för de ska döda katten) eller motivera till att träna lydnad. Har 99% bra inkallning på min hund har hänt någon olycka såklart men vi kan kalla in framför hundar ( stuckit två gånger på två år för matte vart lite seg med att förekomma) kallat in på rådjur och katt :). Min hund bor med katt de är BF tror jag tom :). Min hund är fantastisk på att träna lydnad med gillar belöningar som kamplek jaktlek och godis och kan de flesta rallylydnadsmomenten ( sedan att matte blir nevös på tävling är ju en annan sak). Har även sett en JRT som är blev lydnadschampion:).

  Jag tycker du skriver bra om hur du ska träna :). Om jag får ge ett tips av egna erfarenheter i ikallningsträning är även hur viktigt det är att aktivera hundarna innan du tränar så de är lite tröttare ( som rallylydnad olika sökträningar etc) jag upplever att min hund alltid svarar mer kvikt på ikallning när han har stimulerats. Vi leker även mycket spontant i koppelrundorna också och det ger en bättre relation måste jag säga 🙂 . Säger inte detta för att jag är proffs eller vill ge pekpinnar utan för jag vill dela med mig 🙂

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja du har rätt gällande aktiveringen. En hund som är högenergisk finner nog sällan husse matte roligare än att få ruscha av sig och göra lite annat först. Jag är heller inget proffs, bara en vanlig hundägare. Tycker det är bra att man kan dela med sig av tips.

   Svara
 3. Marie

  tävlade lydnad med min långhårsdvärgtax på 80-talet! Gick utmärkt! Har på senare år även sett taxar på lydnadstävlingar även fast de inte är många! Taxen är en liten men tuff hund!

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja precis, det går att motivera dem som vilken annan hund som helst men man ska ju inte tvinga en tax till lydnad 🙂

   Svara
 4. Ninni

  Åh, jag känner igen det där så väl. Och framförallt, alla vet väl att det inte är någon idé att ens försöka träna med vinthundar, för det GÅR visst inte att lära dem något alls. (Alltså måste min uppfödare ha lurat mig, mina salukis som jag tävlat i lydnad och som kommer på inkallning ute måste ha varit blandraser? 😉 )

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Det är nog de egna rasfantasterna som fortfarande håller kvar vid dessa påståenden att det inte går, det är ingen idé det är som att ens försöka är dödsdömt. Så klart kan alla hundar lära sig men inte under tvång 🙂

   Svara
 5. Mari

  Så sent som idag när vi tränade lite moment i lydnadsettan, på Husdjursmässan, fick jag höra att just det som vi gjorde inte går att göra med taxar, för att de är så envisa.
  “Du är bara fördomsfull”, svarade jag. “Jag har minsann haft tax”, tyckte kvinnan då. “Det här är min tredje”, berättade jag, “och henne har jag lyckats sämst med.”
  Den är seglivad, den där gamla fördomen om taxar och inkallning. Och de som omhuldar den mest är faktiskt taxägare. Annars skulle de ju inte så gärna citera:
  “Kommer kallad, men ej strax
  Ty född till slav är ingen tax”
  Själv avskyr jag ramsan och har alltid tyckt att den säger betydligt mer om många taxägare än om taxar.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Jo jag håller med, det är taxägarna själv som framhåller att det inte skulle gå att träna med taxar. Så klart handlar det mest om ägarnas ovillighet att träna eller okunskap om träningsmetoder.

   Svara
 6. Roxanne

  Det är så himla tråkigt med fördomar om raser. Jag har ju som sagt en “kamphund” och då kan du ju tänka dig allt jag får höra om hur hon är, vad jag borde göra med henne, hur jag ska träna osv.

  Sen så har jag en bichon havanais/yorkie-mix och han är visserligen en “bjäbbig damtuss” men det har han blivit på äldre dar efter flera hundattacker. Dock så är ju havanaiserna enligt många “omöjliga” att få rumsrena. Eh, tror han har kissat inne en enda gång sedan jag fick honom som omplacering vid 2 års ålder

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja har också hört att havanaiserna ska vara omöjliga att få rumsrena, varför skulle det vara så? Ja märkligt är det.

   Svara
 7. Tamlina

  Aldrig hört den fördomen om taxar faktiskt! Intressant.. men är ju inte så mycket i taxvärlden. Men jag är ganska aktiv inom bull/staff-rasernas värld då jag vill ha en staffe i framtiden. Där är ju nog de värsta fördomar jag varit med. Att de kan låsa käkarna, att de inte kan umgås med andra hundar, att de börjar bitas om de får rått kött osv. >.< !!

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Fascinerande att vissa fördomar kan leva kvar så länge. Hör lite då och då att taxar inte kan lära sig. Våra kan massor av trick och folk blir som förvånade att de kan lära sig. Som att de är korkade eller nåt. Har gått jättelätt att lära dom trick faktiskt. Bara man har lite tid.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.