Ärvda beteenden

Min arbetskollega berättade om ett intressant psykologiskt experiment om hur beteenden kan “ärvas”/utföras i generationer utan att de ifrågasätts.

Som jag förstår det gick experimentet till så att en grupp apor, av mindre sort, fick in ett träd med en klase bananer i, till “testrummet“. När någon av aporna försökte klättra upp och nå bananerna så duschades samtliga apor med stora mängder vatten. Ni förstår säkert att det inte tog länge innan alla apor fattade vad kollektiv bestraffning var – försöker någon nå bananerna så blir de duschade. De började till slut stoppa varandra från att nå bananerna.

Sen bytte man ut en av aporna, som inte visste om detta med duschandet. Den nya apan försökte nå bananerna, men blev stoppad av de andra, som visste vad konsekvensen skulle bli. Man slutade duscha aporna, inget vatten kom mer. Men aporna fortsatte stoppa den nya medlemmen tills denne hade förstått att det inte var någon idé att försöka nå bananerna. Man bytte successivt ut en apa åt gången. De gamla stoppade den nya från att nå bananerna, men inget vatten kom.

Det visade sig att man till slut hade bytt ut alla apor tre gånger (tre “generationer” bort så att säga från de som fick uppleva duschen) och de stoppade fortfarande varandra från att nå bananerna.

Så starkt kan gamla beteenden sitta i utan att de ifrågasätts i en grupp. “Vi gör som vi alltid har gjort“.

Mycket intressant! Ger en förståelse till hur många gamla handlingssätt kan ligga kvar utan att faktiskt ifrågasättas av gruppen och den som ifrågasätts blir tystad.

Vet inte om det är något som går att översätta till relation hund-människa eller ens hundflockar men definitivt i hur vi människor fungerar i grupp…

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

2 Svar på “Ärvda beteenden”

  1. Ellinor

    Känns väldigt relevant nu gällande julen och alla de traditioner vi värnar om bl a Lucia, Kalle Ankas jul och dylikt. Det blir ramaskri och något ska vara som det borde för att det alltid varit så. Väldigt intressant experiment och absolut applicerbart på människor, är nog svårt att jämföra med hundar då de inte lever i sådana flockar längre men på andra vilda djur absolut skulle jag tro.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.