Raser som har det svårt i värmen

Såg ett filmklipp på Instagram av en ägare som filmade sin flämtande och kraftigt grymtande bulldog, som hade så många kommentarer om hur söt hunden var. Okunskapen är stor över hur vissa hundar mår under varma perioder och vilket handikapp de har pga människans inblandning i aveln.

Tyvärr finns det många raser som har mycket svårt att andas under sommaren när det blir varmt.

Det innebär ofta stort lidande för hunden att “kippa” efter andan som dom gör när dom grymtar på det viset. Inget gulligt alls i det tycker jag.

Man måste se över aveln och omgående utesluta alla som inte avlar på hundar utan andningsproblem (hur små de än må vara). Ingen hund ska behöva kippa efter andan pga värme eller lågintensiv träning.

Läst på SKK

Avsikten med aveln i flera raser har varit att erhålla plattnosiga hundar, men med detta har följt att ett antal individer i dessa raser väsentligen helt saknar nos med därav följande svårigheter att andas obehindrat och även med en defekt termperaturreglering.
Starkt förknippat med det platta ansiktet är förekomsten av missbildningar i luftvägarna som knipta näsborrar, förlängd förtjockad gom, förtjockade och kollapsande väggar i svalg, strupe och bronker vilket leder till hinder i luftflödet.”

 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

3 Svar på “Raser som har det svårt i värmen”

 1. Lill-Iren

  I denne varmeperioden som har vært her de siste ukene så tror jeg alle hunder sliter litt med å holde seg i aktivitet, hundene som har problemer med pusten fra før har det sikkert ikke noe godt når det er så varmt!
  Skjønner virkelig ikke at eierne ikke synes det er ubehagelig å høre at hundene sliter med å trekke pusten.

  Svara
 2. Terése

  Ja usch, jag skulle vara jätterädd och inte alls tycka det var särskilt gulligt. En trubbnosig hund skall ju klara värmen så länge den inte anstränger sig, och det finns ju individer som gör detta, iaf lika bra som de flesta andra. Finns ju även trubbnosar som nästan aldrig har problem, mina farföräldrars petit brabancon var som piggast när det var som varmast och kunde springa hela dagen i solskenet utan att få problem med andningen, så det är ju verkligen inte kört för dessa charmiga hundar.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Nä om uppfödare tar sitt ansvar så går det att rädda dom men okunskapen är stor! En hund som grymtar så illa hade jag kört raka vägen till veterinären!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.