Observationer igen

Det är synd om många hundar, hur oförutsägbar deras värld är pga oss människor.

Mötte på promenaden två killar (unga). En med en “pitbulltyp” å en schäfer. Hundarna lekte lösa och plötsligt börjar killarna skrika “sitt” och “Hit”. När hundarna, som lekte, inte omedelbart lyssnade så gapas det mer “Sitt ner!” och “du ska lyssna på mig!”. Ena nöp sin hund över nosen och “pratade vett med den”.

Ja hur ska hunden veta att “sitt” och “Sitt ner” med olika tonlägen och kroppsspråk betyder samma sak. Hunden förstår ju inte ordet utan kopplar ihop ett läte med en handling. När lätet låter olika kan det ju betyda olika saker. Hunden får ju inte en chans att tänka klart innan den förväntas lyda.

Vi använder oss av handtecken i all träning för att teckenspråk är samma varje gång och hundarna förstår tecknet direkt medans ett ord tar längre tid att lära hunden eftersom den inte får några ledtrådar.

Schäfern visade tydliga undergivna/ofarliga signaler men ägaren fortsatte ju “mästra” hunden i att “lyssna på honom”. Ja, inte lätt att vara hund.

Det är ju som med franska språket. Samma mening är ett påstående eller en fråga beroende på hur du med tonläget avslutar meningen. Det betyder alltså olika saker fast du säger samma ord, bara att du säger dom på olika sätt. Så måste ju livet vara för våra hundar. Dagligen.

Värt att tänka på innan man ställer krav.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

2 Svar på “Observationer igen”

 1. Terése

  Kan ju inte vara lätt när en är mitt uppe i en lek också. Känns som om de hade krav på hundarna som låg utöver deras egen förmåga helt enkelt, de där grabbarna. Som sagt inte lätt att vara hund då.

  Och vad kul att ni kör mycket tecken, kan tänka mig att det är superbra. Vi har några hemma, sådana där som bara fallit sig naturligt och blivit till utefter det.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Jag tycker det är jättebra att köra både kommando och teckenspråk. Har det även på trick vi gör 🙂 De tittar mycket mer på min hand än på min mun. Nu har jag små hundar så ibland blir det missförstånd om jag står längre ifrån eller för nära – då ser inte handtecknet exakt likadant ut men då tror jag röstkommandot ger dom ledtråden dom behöver. Jag vill ju även kunna styra dom på lite avstånd och då slippa skrika 😉

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.