När det enkla blir svårt ;-)

Fick ett sånt där “aha” moment igår. Läste boken “Hundspråk – etologi i ord och bild” som vi blivit tipsad om att läsa på kursen i flockhantering. Ibland undrar man varför man inte förstått det som är självklart: hunden gör det den tror att du gör, inte vad du säger åt den att göra.

Ja just det. Polletten trillade ner rejält. Hunden gör som den tror att vi gör – alltså kan hunden reagera på motsatt sätt mot vad vi förväntar oss. En hund som skäller när det ringer på dörren, skäller mer när husse/matte blir arg på hunden och går med bestämda steg mot dörren och föser undan hunden som fortsätter skälla eftersom den tror att du också ser ett potentiellt hot bakom dörren pga ditt kroppsspråk. Så vill man att hunden ska agera lugnt i vissa situationer får man själv agera lugnt och stilla och visa att det inte finns något att vakta/skälla på.

För enkelt att förstå uppenbarligen *känner sig lite korkad som inte insett det tidigare*

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

6 Svar på “När det enkla blir svårt ;-)”

 1. Terése

  Den boken har jag inte läst, skall kolla upp den.

  … och just det där med hunden som skäller vid dörren, det läste jag om när jag skulle läsa på hur en motverkade vakt hos sin hund när vi bestämde oss för att skaffa den rasen vi har nu. Rätt logiskt egentligen, men jag hade inte heller tänkt så innan. Nu blev vår hund väldigt ovaktig just inomhus, men de få gånger han skällt på “spöken” utomhus så har vi vid första skallet lugnt sagt “men vad var det”, och spelat teater. Gått och öppnat ytterdörren och sagt “men där var det ju inget”. Nu skäller han max en gång, eller går och hämtar oss istället. Är väl lite mer av skvallerträning, och så vill vi ju att han vaktar litegrann när vi bor såhär ute på vischan, men att just säga åt honom att inte skälla har vi skippat 🙂

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Bra tänkt. Tror jag ska försöka få våra att börja skvallra på dörren istället för att skälla 🙂

   Svara
 2. Emma

  Visst är det fascinerande? Det där blir så självklart när man väl börjat tänka på det! Jag fick också en aha-upplevelse när jag hörde det första gången. Har sedan dess börjat agera så när Aska vaktar på saker i trapphuset, jag gör ingen stor grej av det och det har fungerat hur bra som helst.
  Precis som du skriver så enkelt men ändå så tror jag inte att du och jag är dom enda som blivit förvånad när vi insett det! 😉

  Svara
 3. Eva H

  Den där AHA-upplevelsen fick jag för nu ganska länge sedan. Känner igen din “Dumstrut på mig”-känsla helt 🙂
  Om jag minns rätt var det Anders Hallgren som skrev något då. Jag ändrade beteende (så gott jag kunde, för det är svårt i vissa lägen) och det hjälpte enormt!
  Brukar tänka på det ibland när man hör en del låta tvärilska när de inte får hunden in på inkallning och så också. Påminner lite om varandra.
  ÅH vad jag önskar vi människor var bättre på kroppsspråk och vad det gör i hundumgänge!

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja vi människor behöver bli mycket bättre på att läsa kroppsspråk. Vi tror att allt sägs med ord men så är det ju inte!. Men skönt när man väl lär sig nåt nytt. Då först kan man förändra sig. Skönt att höra fler som känner igen sig 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.