Länk

Blir så upprörd! Har ju diskuterat otaliga gånger på dachshundtalk.com om att man inte ska lämna små/unga hundar ensamma hela dagar eller använda sig av bur när man lämnar hunden hemma. I USA är “crate training” ett välkänt begrepp. Valpen tränas att sova i en bur för att inte kissa och bajsa inne. De tror nämligen på att valpar inte gör ifrån sig där den sover så lämnar man den i en lite bur så gör den inte ifrån sig inne och man får den rumsren snabbare. Det är så sjukt att dessa myter lever kvar! Valpen har ingen kontroll över sin blåsa förrän vid några månaders ålder, det är inget man kan träna valpen till. Det är en biologisk mognad som måste uppnås.

Sökte på  information på engelska om skäl till att inte burträna sin hund. Fick upp ett enda svar av alla om detta, alla andra förespråkade denna metod! Helt galet! PETA verkar vara de enda som på något sätt uttalar sig mot detta tankesätt. De beskriver konsekvenserna av att hunden får leva sitt liv i bur. Det kan orsaka problem som aggressivitet, understimulering, hyperaktivitet, depressioner med mera.

När folk frågar varför man inte ska lära hunden att sova i bur så brukar jag försöka förklara det med att hunden sover bort sitt liv. Ska den sova hela natten och sedan bli instängd, sakna möjlig aktivering, resten av dagen? Hur många minuter (kanske timmar) aktiveras hunden på kvällen när husse/matte efter jobbet ska hinna med barn, matlagning, handling, tvätt, disk osv? Inget roligt hundliv. När försök sprida den “svenska modellen” även om den inte är fullt ut perfekt så är den fan så långt bättre än dessa förespråkare för “crate training”.

Länk till PETA finns här.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.