Svenska hundar får för lite motion!

I en undersökning visar det sig att  en av sex hundar inte får mer än 30 minuter (!) promenader/dag. Vi svenskar tycker ofta att vi i jämförelse med andra länder har en väldigt god hundhållning. Jämför vi med amerikanarna i t ex The dogwhisperer och andra TV shower så vill vi gärna hävda att vi minsann inte bara släpper ut våra hundar på bakgården några minuter per dag. Vi har förstått behovet av att hunden måste få promenader och vara bland andra.

Men enligt artikeln så kanske vi inte är så bra som vi tror?

“Svenska hundägare är över lag ganska bra på att promenera sina hundar. 63,8 minuters promenad om dagen landar snittet på, enligt en undersökning där 1 120 hundägare svarade Yougov, på uppdrag av If, om sina promenadvanor.

– Det är inget dåligt resultat, säger Hans Rosenberg, presskontakt för Svenska kennelklubben.

Men undersökningen visar också att det finns hundägare som inte alls förstått hundens behov av rörelse. Hela 17 procent av de tillfrågade promenerar sin hund mindre än 30 minuter om dagen. Av dem har två procent svarat att de inte promenerar jycken mer än tio minuter om dagen. De som inte kan bjuda sin hund på mer motion än så borde inte ha hund över huvud taget, tycker Rosenberg.

Rent generellt, när det gäller kraven på fysisk och mental stimulans, anser Rosenberg att vi måste bli bättre på att se till olika rasers behov innan vi bestämmer oss för att bli hundägare.

– Låter man inte hunden använda både kropp och hjärna så mycket som den behöver blir det problem, säger han.” Läs artikeln här.

Nu framgår det inte vilken motion hunden får i övrigt. En hund som är utomhus mycket och leker, springer, busar och tränar med sin hundägare har ju inte samma behov av enkla promenader.

Jag tycker dock det är anmärkningsvärt många som inte alls promenerar med sina hundar, siffran är allt för hög! Tänk dig själv att vara inomhus hela dagarn? Hur skulle du  reagera när trisstessen blir för stor?

Jag tror en av orsakerna är att det är populärt att ha hund. Svenssonlivet ska innehålla villa, volvo, vovve utan en tanke på om familjen faktiskt har utrymme för en hund. Alla hundar behöver stimulans och en uppgift i familjen, inte bara koppelpromenader utan kontakt med hundägaren. En hund är mycket smartare än man tror. Det har visat sig i studier att hundar kan sörja, de kan visa tecken på saknad och separationsångest. Hundar har också en hjärna som måste aktiveras precis som vi människor måste ha utmaningar för att må bra, bara på andra vis.

Så tänk efter före hundköpet! Har ni tid, engagemang och utrymme för hundaktiviteter i er vardag? Vilken ras passar er bäst?

Hoppas denna artikel får fler att tänka till och ge sina hundar ett mer aktivt och värdigt hundliv!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.