Nya träningsövningar

Detta läste jag på Fredik Steens sida angående hundar som jagar efter vilt:

Lösningen på problemet är inte att försöka förbjuda hunden att jaga. Lösningen är att försöka bli hundens jaktledare. 

Någon i en flock måste ha den rollen. Se till att det blir du!

En av övningarna kan vi kalla – Jag visar, du jagar!

Den går ut på att du har två bollar hunden vill springa efter. sätt ner hunden på lydnad eller håll den i halsringen. Kasta iväg bollarna åt varsin håll. Hunden vill då springa efter någon utav bollarna. Den boll hunden vill springa efter får inte hunden jaga. däremot den andra bollen som du visar eller pekar på, den får hunden jaga. När hunden gör det så berömmer du och leker mycket med hunden.

Den andra övningen är – Spår!
Om du har lärt din hund spåra, lägg då ut ett spår där du vet att det gått vilt. Påvisa hunden det spår du lagt ut och uppmuntra hunden att spåra det. När och om hunden växlar spår till ett viltspår så stannar du bara och står still samtidigt som du håller i spårlinan. Du kan också med lugnt men tydligt kroppsspråk visa att du inte är imponerad. När hunden efter en stund fortsätter att spår det spår du lagt ut så berömmer du rikligt igen. Använd gärna en stor belöning i slutet av spåret.

Den tredje övningen kan vi kalla – Såg du inte den?
Du går i skogen och allt är lugnt. Plötsligt stannar du upp och fokuserar blicken på något långt in i skogen. Du står stilla och bara stirrar. Hunden kommer då att uppmärksamma dig men förstår inte vad du tittar på. Plötsligt släpper du kopplet och bara springer mot ett påhittat vilt (som inte finns). Efter ett tjugotal meter stannar du och går tillbaka utan att säga något till hunden. Hunden kommer då att uppfatta att du jagade efter vilt som inte ens “jag” såg. och med det bli imponerad av dig.

Dessa tre övningar är faktiskt bättre än vad många tror. Prova så får du se!

Gör du dessa övningar så blir hunden lite imponerad av dig. Hunden lär sig att du är en god jägare som vet bäst. Dessutom innebär detta aktivitet för dig och hunden vilket i sig gör att allt blir bättre.

Har du som sagt också en god inkallning på hunden så har du goda möjligheter att få ordning på din hunds jaktlust.

Det handlar inte om att ta bort hundens naturliga lust att jaga, det handlar bara om att hunden ska lära sig att du är jaktledare.

Lycka till // Fredrik Steen

Läs hela artikeln här.

Super! Det ska vi testa. Det jag inte förstår med första övningen med bollarna är vad man ska göra om hunden börjar springa efter den “förbjudna” bollen. Ska man då locka den till den “rätta” bollen eller ska man ignorera fram till hunden går på rätt boll? En tax som våran brukar ju inte själv räkna ut att han ska släppa den “förbjudna” och gå på den “rätta” utan bara släppa bollen och gå iväg och göra nåt annat. Får fundera på den.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.