Djurplågeri att klä på hunden?

Denna insändare var med i Kuriren i lördags (10/1). Personen har fått en tidning med stickbeskrivningar och blev förfasad över att det fanns med beskrivning på hur du stickar en hundtröja.

Personen menar att man klär ut hundarna i regntäcken för att de inte får skaka av sig inomhus och att denne till och med sett hundar med blöjor på vilket också då ska vara djurplågeri. Personen drar sedan alla över en kam och tänker att nästa steg är att vi hundägare piercar våra hundar och sätter på dem örhängen. Personen påstår att hundar idag är så felavlade att de inte klarar klimatet och tar Chihuahuan som exempel, en hund man helst då inte ska skaffa överhuvudtaget.

Intressant att en person som uppenbarligen inte äger en hund själv, eller möjligtvis äger någon välpälsad ras, har såna starka åsikter och kallar det djurplågeri att klä på hunden.

Jag tycker tvärt om! Jag ser fler hundar jag faktiskt tycker borde ha på sig mer kläder än de som skulle klara sig. Vi har -28 grader ute och stark kyla om det blåser. Personen har nog inte förstått att det är skillnad på hur vi håller hundar idag och hur det såg ut förr. Jag vill upplysa personen som skrivit detta att:

1. Förr skaffade man hund till ett specifikt syfte, t ex jakt eller drag. Dessa raser har en naturligt motståndskraftig päls. Idag skaffar man hund av fler orsaker än jakt/drag osv. Många vill ha sällskapet av en hund, det finns fler aktiviteter att ägna sig åt så hund passar idag fler ägare än förr.

2. Hundar hålls idag på ett helt annat sätt än förr. Idag bor hunden, i det allra flesta fall, inomhus med människan, som en familjemedlem. Förr fick hundar leva ensamma liv ute i en hundgård största delen av dygnet och kunde då utveckla och bygga den päls som vädret krävde. Dagens hundhållning bygger på fler variabler än att hunden ska klara av att leva utomhus. Det kan alltså vara en 40 gradig skillnad i temperatur mellan 20 plusgrader inomhus och 20-30 minusgrader utomhus! En hund som bor inomhus klarar inte av den skillnaden under längre tider. Köldkramp är något som drabbar många hundar på grund av kylan och det är mycket smärtsamt för hunden.

3. En hund som hålls varm om kroppen, t ex rygg, nacke och lår, har lägre risk att bli skadad på grund av sträckningar eller kalla muskler om den springer och leker utomhus. Vi ägare är måna om våra hundar på det sättet att vi kostar på det som behövs för att minska risken för skador och slippa veterinärräkningar. Kunskapen har ökat om hur man på bästa sätt hjälper sin vän att hålla sig frisk. En idrottsman värmer alltid upp innan en aktivitet för att minska risken för skador. Precis det behöver våra hundar också göra.

4. Det är skillnad på att “klä ut” sin hund och att “klä på” sin hund. Att klä hunden i kjolar, korvkostymer eller andra påhitt som man gör i t ex USA där man har maskerader för husdjur, är knappast något som hunden har behov av. Jag skulle inte dra det så långt som att kalla det djurplågeri då jag inte tror att hunden far illa av det. Däremot kan man ifrågasätta vilken syn man har på husdjur och på hundars behov om man klär ut dem på det sättet. Att klä på sin hund är att måna om hunden och att klä den efter väder. Som de flesta förstår ska hundar ut i ur och skur oavsett väder för att rastas, tränas, aktiveras eller motioneras. Vi hundägare gör detta oftast med glädje trots eventuellt dåligt väder. Vi vet att det finns kläder för alla väder!

5. Att dra slutsatsen att hundägare klär på hunden för att matcha eller för mode känns långsökt. Ja det finns säkert dem som köper modekläder och tycker om vissa typer av hundkläder. Själv ser jag inte min hund som en accessoar och kommer aldrig pierca, tatuera eller på annat sätt förmänskliga hunden. Jag vet att det är en hund jag har, en hund som inte är medveten om sitt eget utseende och förändringar i utseendet. Däremot vet jag att min hund har behov, precis som jag, av att hålla sig varm för att minska smärta och riskera sträckningar. Jag vet också att min hund uppskattar en promenad mer om den håller sig varm än att gå och hela tiden hoppa på tre ben för att den fryser om tassarna, eller darra hela tiden vilket orsakar spänningar.

Jag kommer inte börja klä på de vilda djuren men mina hundar är familjemedlemmar som lever med oss, därför att vi vet att de mår bäst av att leva med sin flock inomhus. De mår bra och kan vara ute länge och leka i snön men ibland behöver de kläder för att inte frysa. Nej att ha en tax i Norrland, med meterhöga snötäcken på vintern och – 27 grader kallt kanske inte är det mest optimala. Våra hundar lever mer ett stadsliv än ett jaktliv och klarar det då vi går efter skoterleder, plogade vägar och stigar. De passar vår livsstil bättre än en huskey och vi kan ge dem den motion de behöver trots vädret.

IMG_20150113_194538

Ja vad anser ni? Är det djurplågeri att klä på sin hund och kommer nästa steg att vara att vi piercar eller tatuerar våra hundar?

Nu ska jag klä på mina frusna hundar och gå en skön promenad 🙂

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

4 svar på ”Djurplågeri att klä på hunden?

  1. Har täcken hemma använder det inte så ofta, för hans päls är så himmla bra. Den stöter bort all snö/regn. Men däremot om vi går och handlar och jag väntar med hunden när husse handlar då blir det täcke. Men hade jag bott där du bor ja då hade det blivit täcke 🙂

  2. Bra svar! Mina två cockerpoohundar har inget underull. De behöver ett varmt täcke eller tröja på kalla promenader. Jag stickar tröjor till mina och andras hundar. De verkar trivas bra i dem och behåller värmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.