Dag 3 berätta om din hunds ras

Det har inte hänt så mycket spännande senaste dagarna så vi fortsätter med listan. Idag ska jag presentera vår ras: Taxen.

Ja taxen. Vad ska man säga? En unik ras med specifika egenskaper som gör den tålig, stadig, kraftfull och stabil. Taxens rasstandard hittar du här: Rasstandard

BAKGRUND / ÄNDAMÅL:

Taxen, som har Tyskland som hemland och där även känd som Dachshund eller Teckel, är känd sedan medeltiden då man från tyska stövare kontinuerligt avlat för att få fram hundar speciellt lämpade för grytjakt. Från dessa kortbenta hundar härstammar taxen, ansedd som en av de mest mångsidiga och användbara jakthundsraserna. Taxen kan även fungera utmärkt som drivande eller stötande hund och som eftersökshund.

Den äldsta rasklubben för tax är den tyska “Deutsche Teckelklub e.V.”, som grundades 1888. I decennier har uppfödning av tax skett i tre storlekar (normalstor, dvärg- och kanintax) och tre hårlag (kort-, sträv- och långhårig).

TAXEN IDAG

Den moderna taxens hemland är Tyskland men rasen är en av de populäraste hundraserna och den är spridd över hela världen. Taxen anses vara en mångsidigt användbar jakthund, men i Sverige har man renodlat egenskapen att under skall förfölja vilt och taxen har blivit en omtyckt rådjursdrivare. En lång jaktdag i skogen ställer stora krav på hundens kroppsbyggnad och funktion och därför är en funktionell, sund och riktig exteriör viktigt för att taxen ska kunna användas i jakt.

Även om intresset för grytjakt i Sverige har minskat ska man inte glömma bort att många av rasens särdrag och formatet avlats fram för att få en användbar grythund. De korta benen, den långsträckta kroppsformen, det kraftiga käkpartiet med ett välutvecklat bett och framför allt de psykiska egenskaperna är viktiga karakteristika för en grythund. En sund tax ska alltid utstråla mod och självsäkerhet samt vara envis och energisk. Tack vare sitt fina luktsinne är taxen en mycket användbar eftersökshund på skadat vilt.

Taxen är ju en liten hund och ska inte väga mer än 9 kg. Taxen finns i hela nio varianter, tre storlekar (kanin-, dvärg- och normaltax) och tre hårlag (korthårig, stärvhårig och långhårig). Storleksmässigt är det bröstomfånget som avgör om hunden är en kanin-, dvärg- eller normalstor tax. En kanintax är under 30 cm i bröstomfång, en dvärgtax är mellan 30 och 35 cm medan en normaltax är över 35 cm vid 15 månaders ålder. Alf har ett mått på 40 cm då han slutmättes vid 15 månaders ålder.

Långhårig tax, båda är normalstora och färgen är röd. Alfs mamma var black and tan färgad (se nedan) och pappa Billson som ni ser är mest röd så Alf blev en blandning, röd som grundfärg med svarta inslag över ryggen och öronen (Alf och pappa Billson):

Yamyams kennel äger Billson.

Korthårig tax, färgen heter black and tan:

Black and tan korthårig tax

Strävhårig tax:

Strävhårig tax 

Man får blanda de tre olika storlekarna och även hårlagen. När hunden är 15 månader bestäms vilken typ hunden tillhör genom mätning och bedömning av pälskvaliten. Några taxägare vi pratat med säger att de långhåriga taxarna i dag avlas mer för sällskapsbruk och mindre på jaktegenskaper. Hur väl det stämmer överens med verkligenheten vet vi inte men vi valde en långhårig tax av den anledningen då Alf i första hand är vår sällskapshund men ska givetvis få utlopp för sina avlade instinkter, så som viltspår/eftersök och prova på harjakt.

Taxen har tydliga könsdrag, hanen är lite grövre i ansiktet medan tiken har ett lite mindre feminit huvud men bredare bakparti. Så man kan se på hunden om det är en tik eller hane. Hanen har ofta tydligare muskulatur än tiken som är lite rundare i musklerna.

En tax får enligt rasstandarden inte vara skydd, aggressiv eller ängslig. Den ska vara lugn och stabil i psyket. Vår erfarenhet är att taxen kan vara en mycket trevlig familjehund som även fungerar med barn. Men som med alla individer så kan det skilja sig något från individ till individ.

FCI-KLASSIFIKATION:

Taxen tillhör rasgrupp 4 och har krav på arbetsprov för att kunna ställas ut med möjlighet till certifikat/titlar.

HÄLSA:

Taxen ses som en generellt frisk och långlivad ras som inte behöver veterinärvård i större utsträckning än någon annan ras, om de inte får diskbråck. Dock är rasen drabbad av diskbråck som rasspecifik sjukdom och en stor riskfaktor för en tidig död. En annan stor riskfaktor för dödsfall är trafikolyckor där taxen tyvärr ligger högt i statistiken. Det är viktigt att tänka på att taxen är en jakthund och tar instinkten över så rusar den gärna efter olika djur. Intressant statistik som Agria tagit fram för olika raser. Läs om Taxens hälsa och veterinärbesök på: Agria djurförsäkringar eller på taxklubbens hemsida.

Mer läsning:

http://www.taxklubben.org/

http://www.sworab.com/d/

Dag 1 – Presentera Dig själv
Dag 2 – Presentera Din hund
Dag 3 – Berätta om din hunds ras
Dag 4 – Din första hund
Dag 5 – Andra husdjur i ditt liv
Dag 6 – Renras eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Har du och din hund tävlat?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 10 – Ett roligt ögonblick med din hund
Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – En ras du skulle vilja ha
Dag 13 – En ras du inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar min hund
Dag 15 – Det här tycker inte min hund om
Dag 16 – Visa en rolig bild på din hund
Dag 17 – Ditt favoritminne med din hund
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Varför har du hund?
Dag 20 – Ditt mål för 2012

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.