Att få ihop livspusslet

Ja hur får man ihop livspusslet? Att jobba och ha hund är inte alltid det lättaste. Samtidigt jobbar de flesta som har hund heltid skulle jag tro. Hur får man ihop det? Det finns lagar och regler kring hur länge man får lämna en hund ensam, men oavsett vad lagen säger så måste man tänka på hundens livskvalité.

En hund är ett flockdjur och beroende av den sociala samvaron med andra. Det är utgångspunkten. Ett flockdjur mår inte bra av att lämnas ensam allt för länge och för ofta.

Så för att hundägandet ska bli berikande och inte tärande tänkte jag ge några tips.

  1. Planering. Undvik impulsköp av husdjur. Några kanske klarar att lösa situationer as they go along så att säga men för de flesta så kan det bli mycket stressande att stå där en dag och semesterdagarna är slut och hunden klarar inte att vara hemma ensam. Tänk också på att om hunden varit ensam hela dagen, så blir det svårt för dig att göra saker utan hunden efter arbetet. Då blir den lämnad ytterligare tid ensam. Alla hundar klarar inte att vara ensamma alls. Vi har en sån hund, Alf klarar max 3 timmar sen blir han jättestressad och ylar/skäller. Vad gör man? Vi väntade ett år med att skaffa hund just för att planera ihop livspusslet och hundvakter. Sen har behovet varierat över tid beroende på vilket jobb vi har haft. Jobbar en av parterna skift så blir det sällan långa stunder ensam hemma för hunden. Nu jobbar vi båda 8-17 och då har vi hundvakter på heltid. Se till att ha en back-up om du med kort varsel behöver hundvakt. Vi har våra familjer och vänner.
  2. Val av ras. För att hundens behov av aktivering ska stämma överens med dina möjligheter till aktivering är det viktigt att välja ras efter livsstil. Köp aldrig “en söt valp”. Valpen växer upp och vet man inte vad valpen har för anlag så kan det bli en krock i vad man själv orkar aktivera och vad valpen kräver. Var ärlig mot dig själv! Det är du och hunden som blir olyckliga om du siktat för högt. Tänk inte på hur du skulle vilja aktivera hunden, var realistisk. Hur mycket tid och vilka förutsättningar har du just nu? Kanske rasgrupperna kan ge vägledning till vilken typ av hund som passar.
  3. Läs på. Ta reda på så mycket som du kan om din blivande kompis. Ju mer förberedd du är desto mindre överraskningar blir det.

Unga hundar ska inte behöva hamna på köp/sälj sidor pga “ändrade förutsättningar” eller “plötsliga allergier” som undanflykter. Hunden knyter ann till människor, precis som en flockmedlem gör. Separationer påverkar även hundar som kan uppvisa olika stressbeteenden när de får byta hem.

Lycka till.

Solar

Solar

 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

2 svar på ”Att få ihop livspusslet

  1. Bra skrivet, vill lägga till också: att köp ingen hund för att det ska få dig att må bra. Köp inte den stressade svåra unghunden ( som omplacerad) för att du tror du klarar av den för du haft hund förut och för att du stärks. Köp heller ingen svår ras för du vill ha en sk utmaning. Jag vet tyvärr exempel där personer avlivat sin friska hund för den haft sånna “problem beteenden”. För att sedan skylla på att den var dålig “mentalt” etc. Jag tror iaf att i många av fallen så har man som köpare inte haft koll på vad rasen behöver?

    • Ja det är tragiskt när det blir så fel! Så hemskt att avliva fullt friska hundar pga problembeteenden som kanske bara beror på miljön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.