583 hundar i trafikolyckor

Många hundar skadas eller dör i trafikolyckor. Det är enligt Agrias statistik den vanligast orsaken till att hunden dör.

Under 2014 drabbades 583 hundar i Sverige av trafikolyckor, varav 239 stycken avled till följd av skadorna. Som en jämförelse skadades eller dog 544 hundar i trafiken under 2013.

Ökningen har skett mest under vinterhalvåret, september till februari månader. En analys av Agrias affärsområdeschef är att fler jakthundar är igång då och att mörkret gör det svårt för bilförare att se hundarna om de kommer springande ut på vägen. Läs hela artikeln här.

Så klart kan man inte styra över en jakthund om i jaktens hetta följer efter ett djur ut på en väg. Idag finns många tekniska hjälpmedel under jakt som GPS och pejlar som underlättar för jägaren att följa hunden och se om den är på väg eller i närheten av trafikerade vägar. En del väljer då att genskjuta hunden och stoppa den från att passera vägen. Men även “vanliga” hundar skadas eller dör i trafiken. Det finns några saker man själv kan göra för att undvika eller minska risken att ens bästa kompis ska råka illa ut eller orsaka en olycka:

  • Ha ett väl anpassat koppel/sele som hunden inte kan ta sig ur om den blir skrämd eller kämpar emot. Ha hunden kopplat nära vägar. Hundar är inte medveten om trafikregler och även en lydig och snäll hund plötsligt ta fel väg eller bli skrämd. Alla trafikanter ger inte utrymme för fotgånende/hundar vid passering.
  • Använd inte flexikoppel eller använd stopfunktionen. Många olyckor sker när hunden är för långt ifrån sin ägare. Ha hunden nära dig när ni går efter vägar, även om den är i flexi.
  • Reflexer är en billig livförsäkring, både för dig själv och din hund. Finns allt från koppel och halsband till selar och täcken med reflexer på. En lampa fungerar också bra då den syns även om det inte finns någon ljuskälla. Vi uppskattar de som har en liten lampa på hunden då man hinner se den på håll om man går i en mörk skog t ex.

En av de vanligaste dödsorsakerna för taxar är just bilolyckor. De är snabba och små vilket gör dem svåra att upptäcka. Vi har alltid våra kopplade längs vägar och använder vi flexit i selen så får de inte gå längst ut i kopplet vid vägbanan. En av våra grannar hade en hund som gick flexi när det kom en cyklist. På något sätt hamnade hunden på andra sidan vägen och cyklisten körde på hunden. Ett svårt benbrott och operation i södra Sverige blev resultatet. Den hunden lever idag men inte alla överlever. Hur det gick för cyklisten vet jag inte men det kan inte heller vara någon rolig situation att hamna i, där du inte har kontroll över hunden som kommer mot dig. Cyklisten hade säkert ingen chans att väja. Som hundägare måste man tänka i flera steg. Det kan komma något runt hörnet…

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.