Dag 10 Varför jag har blandraser

Ja denna rubrik kanske blir lite förvirrande för de flesta vet väl att vi har två taxar? Ja så är det men Theo är inte registrerad tax i SKK (Svenska kennelklubben). Det går därför inte att spåra hans släktingar bakåt i tiden och då räknas han som blandras. Så jag tänkte diskutera ämnet utifrån skillnaden mellan en registrerad renrasig hund och en till synes renrasig hund som inte är registrerad.

Det finns ju olika sätt att leta efter en hund om man planerar ett inköp. Det finns valphänvisningar via rasklubben i den ras man är intresserad av. Rasklubbarna är anslutna till SKK och ska följa vissa regler för att få kalla sig rasklubb. Bland annat kan det finnas krav på hälsotester av föräldradjuren som får registreras hos rasklubbarnas hänvisningar. Att köpa valp via en rasklubbs hänvisning är ett bra sätt att få reda på bland annat följande saker:

  • Din framtida valps hälsostatus finns registrerad via föräldradjuren och syskon/halvsyskon i flera led. Du har större chanser att hitta en frisk hund och valpen ska ha ett veterinärutlåtande som är max 1 vecka gammalt vid leveransen.
  • Du får reda på din framtida valps förutsättningar för att utföra det arbete den ska klara av genom att se föräldrarnas och andra släktingars prestationer. Du kan få en bild av om uppfödaren avlar på arbetande hundar eller på sällskapshundar/utseende. Då kan du göra ditt val efter det.
  • Hunden får även delta i prov och utställningar som SKK anordnar och resultaten registreras i deras hunddata.
  • Du får reda på att din valp med hög sannolikhet kommer att överensstämma med den rasstandard som finns. Föräldradjuren brukar vara utställda för domare och då får de ett omdöme och kanske även en titel som utställningschampion, vilket bör indikera att hunden är en god representant av sin ras.
  • Du får också veta att uppfödaren följer vissa regler gällande själva köpet av valpen när det kommer till försäkringar, vaccinationer, köpeavtal osv. Du kan nog känna dig lite säkrare att göra affärer med någon som följer SKK:s krav i den delen. I annat fall blir de uteslutna.
  • Du kan vara säker på att din hund inte är offer för hundsmuggling/olaglig importering.

Vi köpte vår första hund, Alf, av just dessa skäl. Han var registrerad i SKK och hade ett registreringsnummer. Vi fann honom via rasklubbens valphänvisning och han hade gått igenom alla vaccinationer och vi fick även med ett nytt veterinärutlåtande när vi hämtade honom. Det kändes tryggt och vi fick ett kvitto på att vi betalat honom och uppfödaren hjälpte oss även att skicka in ägarregistreringen, ansökan om medlemskap i SKK och i Svenska taxklubben. Vi fick även med ett valppaket med information om hur hans viktuppgång sett ut, när han klippte klorna första gången, hur han är som individ och även lite foder och en stickad tröja 🙂 Tröjan var uppfödarens egen present då han skulle flytta från Skåne till Norrbotten.

Så varför har vi då en icke registrerad tax som Theo hos oss och vad kan det innebära?

Theo kom till oss av en slump, vi letade inte ny hund just då. Småtaxarnas matte skickade en annons från blocket där Theo sökte ett nytt hem. Det stod en liten text om honom och en söt bild på honom. Theo hade flyttat från uppfödaren till en familj som inte skulle ha kvar honom (läs om honom uppe i högra menyn “om oss”/”om Theo”). Uppfödaren hade tagit tillbaka honom och skulle sälja honom vidare om rätt hem fanns. Han skulle vara veterinärbesiktad innan vi fick ta med honom. Vi ringde upp och hon ville komma och träffa oss först för att bedöma om Theo skulle bo hos oss. I vårt fall gick det bra. Det var en seriös säljare men jag var noga med att kräva att få se att hon ägde hunden. I värsta fall kan ju någon försöka lura dig och säljer någon annans hund. Då kan den riktiga ägaren kräva att få tillbaka hunden och du får inte ett öre av de pengar du betalat.

Theo får aldrig ställas ut eller delta i vissa prov som SKK anordnar. Det finns vissa prov, t ex viltspår som även blandrashundar får delta i men hunden kan aldrig bli champion.

I vissa blocket annonser står det “säljes enligt SKK:s regler men det betyder inte att hunden är registrerad i SKK, det kan fortfarande vara en blandras du köper. Köper du en icke registrerad hund så kan du inte vara helt säker att hunden endast har de raser i sig som du lovats. Det kan finnas andra blandraser i hunden som kan slå igenom på vissa sätt. Hur hunden ser ut är ingen garanti för att hunden är renrasig. Att blanda två eller flera raser innebär inte att hunden blir lika delar av alla ingående raser. Det går inte att förutse vilka drag som kommer slå igenom. Ibland står det även “registrerad i jordbruksverkets register“. Detta är inte det samma som att hunden är en registrerad renrasig hund. Jordbruksverkets hundregister är endast ett hundägarregister, där t ex polisen kan söka på en upphittad hund om den har ett chip eller tatuering. Alla svenska hundar ska vara ID märkta och registrerade i detta register.

Det behöver inte vara något fel på en blandrasvalp/oregistrerad valp men det är större osäkerhet kring vilka rasbundna sjukdomar hunden kan få eller om föräldradjuren är hälsotestade. Du har heller ingenstans att anmäla en oseriös “uppfödare” och en del människor är så hemska att de utnyttjar djur för att tjäna pengar. De bryr sig helt enkelt inte om djuren mår bra eller inte utan vill bara sälja valparna och få pengar. Det kan innebära att de lovar dig att föräldrarna är friska och krya men hur ska du veta om det är så? Hur ska du veta om hunden du köper passar till den aktivitet du vill ägna dig åt? Har hunden höftledsfel är den inte lämplig till agility t ex.

Jag förespråkar att man ska köpa renrasiga (registrerade) hundar av den anledningen att an stödjer seriös avel med vad som ska anses vara friska djur. Du har även juridisk rådgivning och en möjlighet att anmäla en oseriös uppfödare. Det behöver inte vara något fel på en blandrasvalp men osäkerheten är större. Handeln med sjuka, importerade eller “massproducerade” hundar bör du helt enkel inte stödja! Den valp du köper kan vara en så kallad importhund. I många fall fraktas dessa valpar under vidriga och plågsamma förhållanden till Sverige och säljs som “renrasiga med oregistrerade” hundar. Många valpar dör under färden hit och du vill nog inte ha det på ditt samvete?

Ja det finns seriösa blandrasuppfödare som avlar i ett specifikt syfte och med hälsotestade djur. Det är åtminstone bättre om man vet detta men som sagt, osäkerheten kring vad du faktiskt får i din nya valp är fortfarande stor.

Dag 1 – Presentation av mig själv
Dag 2 – Presentation av mina hundar
Dag 3 – Om mina hundraser
Dag 4 – Min första hund
Dag 5 – Mina andra husdjur
Dag 6 – Varför jag har hund
Dag 7 – Hur jag är som hundägare
Dag 8 – Vad en hund är för mig
Dag 9 – Hur en bra dag med hundarna ser ut
Dag 10 – Varför jag har blandraser
Dag 11 – Vilka hundsporter jag har provat
Dag 12 – Vad jag tränar med mina hundar
Dag 13 – Vad mina hundar har eller kommer att tävla i
Dag 14 – Viktiga egenskaper när jag väljer hund
Dag 15 – Mina förebilder inom hund
Dag 16 – Hur jag valde kennel
Dag 17 – Hur väluppfostrade mina hundar är
Dag 18 – Nackdelar med att ha hund
Dag 19 – Raser jag skulle vilja ha
Dag 20 – Raser jag inte skulle vilja ha
Dag 21 – Det här älskar mina hundar
Dag 22 – Det här tycker inte mina hundar om
Dag 23 – Mina skötselrutiner för hundarna
Dag 24 – Roliga bilder på hundarna
Dag 25 – Jul med hundarna
Dag 26 – Mitt favoritminne med hundarna

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.