Korta promenader eller kläder?

Bild

Nu när termometern kryper neråt i hela landet så poppar det upp frågor lite här och var om det här med hundkläder. Ska hunden ha kläder eller inte? Jag har viss förståelse för att man i vissa delar av landet sällan får så kallt att hunden reagerar på det, därför kanske man inte har en garderob för hunden hemma. Men om man ser att hunden fryser, varför klär man inte på den då?

Hunden lever idag på ett annat sätt jämfört med tidigare. De flesta hundar bor inomhus där det är behagliga 20-23 grader. Sen går vi ut i korta perioder så hunden hinner inte bygga upp någon tjock päls eller härda tassarna.vid -10 grader är det en 30 gradig skillnad på att vara inne och att gå ut.

Jag anser att man ska klä på hunden om man ser att den fryser. Inte begränsa promenaden till korta rundor. Om den hoppar på tre ben när man går ut, darrar och skakar, vill gå hem snabbt osv så tycker jag att man tar på hunden ett täcke. Glöm inte heller tassarna. Även om det inte är snö på backen kan marken vara kallare än luften. I vissa kommuner saltar man vilket svider i spruckna trampdynor eller så sätter man ut stenkrosss som i vår kommun, som skär sönder tassarna. Då finns det massvis med hundskor att köpa.

Här uppe i norr måste man ha en stor garderob eftersom vi inte bara har två årstider, kallt eller varmt. Vi har flera nivåer av kallt. Man behöver en höstjacka när det är lite kallare på hösten, sen behöver man en skaljacka som man kan variera med en tunnare eller tjockare tröja under när det kryper under noll grader och neråt. Sen behöver vi en riktigt fodrad vinterjacka när det är -30, vilket det ofta blir varje vinter i allt från några dagar till veckor.

Så bor man här kanske man får tänka på att hunden även kan behöva olika tjocklek på täcken.

Argument som att “hundar tål mer“, “dom härdas” eller liknande är föråldrade och funkade kanske när man bara hade hund i hundgård. Men istället för att bara hålla sig till korta promenader så kan man ju ta på ett täcke och tunna tossor så kan man visst gå långa promenader även när det är kallt.

Vi har gått 1 mil i 30 gradig kyla utan problem. Hundens mage måste röra på sig, liksom vår, för att må bra. Blir det kallt längre tid kan man inte bara ut och kissa och in. Det är ganska behagligt att gå ute om man är rätt klädd tycker vi. Till och med hundarna håller med. Sen bör man inte överanstränga hunden när det är stark kyla. Kylan tar även på luftvägar och lungor men lugna promenader är inget problem och gör gott för kropp och själ.

De flesta hundar accepterar kläderna men det kan ta olika lång tid. Våra accepterade dom direkt. Hade de inte gjort det hade jag fortsatt klä på dom när d är riktigt kallt och burit ut dom. Sen stått där tills de rör på sig. De vill åtminstone gå hem?

Vi pälsar på oss 🙂

P1010788

Januarialf

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

4 Svar på “Korta promenader eller kläder?”

 1. Ulla Gr

  Så fina skor du har, gillar taxpojkarna tofflorna? Har aldrig använt skor faktiskt, däremot så har givetvis tjejerna täcken när det är kallt ute.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Jo dom har accepterat dom helt. Från första stund. Det var Alf som såg till att vi började köpa täcken och kläder. Vi trodde inte hundar behövde kläder men när vi såg han stå där och krampa om tassarna och skaka som ett asplöv så insåg vi att d bara var att klä på han. Han väntar å lyfter tassarna när man ska sätta på skorna 🙂

   Svara
 2. Terése

  Vi blir ju mer aktiva när det är kallt. Nu har vi ju inga minus trettio, men kallt nog för att en skall frysa om en inte pälsar på sig. Och på tal om päls så är ju Tolstojs päls som gjord för vintern. Tror han aldrig blivit riktigt blöt ner under underullen utav snö, och han sover ju gärna i den. Det enda jag måste tänka på är att vi värmer upp extra innan vi gör något ansträngande. Min förra hund var lite mer frusen dock, men bara så det märktes när det var minus 15-20. 🙂

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja det måste vara så skönt med en hund med sån päls som slipper frysa! Mina lortar fryser så snabbt. 🙂 Jag älskar vintern. Vi får så mycket mer yta då vi kan gå på isen. I år har vi köpt längdskidor och har en skidpulka som hundarna kan åka i om dom inte orkar med oss.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.