Nya insikter!

Åh va det är roligt att lära sig nya saker. Precis läst ut Anders Hallgrens bok Problemhundar och hundproblem. Tycker alla hundägare borde läsa den! Den har bra baskunskap för ett gott hundägande, kunskap om inlärning, om hundens sinnen och om ägaransvar.

Största insikten jag fick där var om hundar som är rädda för människor bottar ofta inte i rädsla utan i de hotsignaler människor omedvetet ger. Alf är ju osäker på folk han inte känner. Han skäller på dom men vill fram och nosa men fortsätter skälla när de pratar/tittar/lutar sig mot honom. Vi har bett alla att ignorera honom, vilket många inte verkar förstå (eller respektera?!).

När de gör som vi ber dom och inte tittar på honom, inte pratar med honom och inte försöker sträcka sig efter honom då slutar han skälla och luktar på personen. Går sedan iväg för att hälsa igen. Efter några minuter får personen titta och klappa honom utan att han skäller.

I boken föreslogs att arbeta med figuranter och stegvis skapa positiva möten med människor som hunden till slut generaliserar (efter många träningstillfällen på olika personer). Tycker det är lite svårt att få till sådan träning men vi kommer fortsätta som vi gjort hittills och se till att alla som kommer till oss eller som vi möter ute ignorerar Alf så han får sköta det i sin takt.

Alf är väldigt signalkänslig för kroppsspråk. Alf är en sån där hund man aldrig behöver höja rösten åt utan det räcker med ett eller två bestämda steg mot honom så slutar han med det han gör och kommer till en och ser lite skrämd ut nästan. Han svarar jättebra på lekinviter, klapp, smek och kramar. Då går svansen som en propeller.

Detsamma gäller hans hundrädsla. Han är språkosäker på hundspråk. Han skulle behöva träffa trygga, stabila, språksäkra hundar som är tydliga i sitt kroppsspråk. Får skaka fram några trevliga hundvänner som kan hjälpa oss här både med hundmöten (där han inte ska hälsa utan bara klara att passera andra hundar) och i leksituationer (de hundar vi bestämmer att han får leka med). Vi anser att Alf inte behöver fler hundkompisar än han redan har och känner sig trygg med.

Känns bra och hoppfullt nu när vi fått mer insikt i vad som orsakar det oönskade beteendet och hur vi kan jobba med det. Tyvärr styr man ju inte över andra hundägare! Idag kom en golden framspringande runt ett hörn och överraskade oss alla. Den var som tur var snäll men Alf och Theo kopplade fick en oönskad överraskning och satte igång att skälla och göra utfall. Om ägarna bara hade haft koll på sin hund och frågat innan de släpper iväg den så kanske vi hade kunnat förklara att våra hundar inte är lämpliga att leka med okända hundar pga osäkerhet.

En hund mår bäst av att vara lite vild och bortskämd, än initiativlös och passiv” – Anders Hallgren, Lyckliga lydiga hundar.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Lämna ett svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.