Vinter och kyla vs hund och päls

Bild

Nu är vintern här och många tar på sina hundar ett täcke. Andra höjer på ögonbrynen och säger att “hundar ska inte ha kläder på sig” eller att “de ska tåla kyla“. Det många inte tänker på, om man resonerar så, är den temperaturskillnad som det blir för en hund som lever sitt liv inomhus på dagarna.

En normal inomhustemp är runt 20 plusgrader. Här lever både vi och hundarna större delen av dygnet. Att då gå ut i -5 grader är en temperaturskillnad på 25 grader. En hund sätter ingen päls på de få tillfällen de är ute på en dag jämfört med den tid den spenderar inomhus. Detta är naturligtvis individuellt och många hundar klarar sig gott utan täcke. Andra hundar spenderar mer tid ute i t ex en hundgård och sätter via detta en kraftigare päls än andra. Och vissa hundar får ingen vinterpäls alls. Sån är vår Alf.

Men om man ser att hunden darrar mycket, tvekar att gå, vill hem, får köldkramp, hoppar på tre ben osv så fryser hunden uppenbarligen. Risken för skador och olyckor ökar (sträckningar, halkolyckor…) om man spänner sig och fryser jämfört med om man är varm i muskler och leder och slappnar av. Att halka till kan sluta illa för både människor och hundar. En hund som gått och spännt sig länge på promenaden och som sedan får leka med en annan hund kan mycket väl göra illa sig ordentligt genom att sträcka sig, snubbla osv.

Om man som vi kan få närmare – 25 till -30 grader en vanlig vinter. Ja då är temperaturskillnaden nära 50 grader. Hur ska en hund sätta en sådan päls att den klarar att leva inomhus i 20 plus större delen av dygnet men sedan klara kylan ute, 50 grader kallare?

IMGP5401

En del argumenterarar att så länge man rör på sig håller man värme. Ja det stämmer nog för en del. För de hundar som inte har en underull eller bara långa raka strån (som vår Alf) så hjälper det inte att hålla igång. Den värme man alstrar förlorar man i både genom energin som går ut men även av kylan som tassarna möter på backen.  En del hundar man ser får sitta på kall backe utanför kiosken när husse/matte “snabbhandlar”? De står på både tre och två ben ibland, rumpan håller de minst en dm från backen och skakar som asplöv. Är det schyst mot en hund? Någon som provat sätta handen mot backen när det är – 10 grader? Du håller inte kvar den länge.

För en del hundar som har päls kan värmen som går ut genom tassarna vara bekymret. Alla behöver inte täcke men en del slipper iskalla tassar med köldskador om de får skor/tofflor.

Januarialf

Det finns alltså hundkläder som fungerar funktionellt, som inte är en accessoar på hunden eller för att “blinga” hunden. En del hundar skulle må mycket bättre och framför allt njuta av en skönt uppfriskande vinterpromenad med ett vindskyddat täcke eller ett par tofflor.

Just sayin.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

4 Svar på “Vinter och kyla vs hund och päls”

 1. Sandra

  Håller med dig.

  Lukas har täcke på sig när vi ska vara ute längre stunder eller om vi ska leka i mycket snö. Ska vi bara ut och kissa så kan han slippa täcke. Han har så pass tjock päls att han inte bryr sig fören det är -10 ute

  p.s. var har du köpt skorna och vilket märke?

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   De rosa tofflorna är jokke och kostar ca 390 kr för fyra st. De svarta är från djurmagazinet för 69 kr/två st.

   Svara
 2. Lisa - Billy och Ivan

  Mina fryslortar har täcke på när matte fryser. Haha.

  Skämt åsido, Ivan har ju inte ens hår på magen, det blir jättekallt för honom!
  Och mina hundar har ingen värmande päls alls. Dessutom har jag täcke på för att jag vill att de ska kunna slappna och inte spänna bakbenen och ryggen för att de fryser eller är stilla. Är vi på träning har Billy fleecetäcke mellan varven september-maj.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja Alf är som inte gjord för att bo här uppe. Han fryser vid nollgradigt. Theo verkar inte lika brydd men snart blir det ju minus 25 så då tror jag till och med Theo kommer klaga lite. Men vi får se. Så länge han inte visar att han fryser får han gå utan.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.