Fodervärd ersättningsskyldig för skada

Det kan kosta att äga hund eller till och med att låna någon annans på foder om man inte tar sitt ansvar.

“Fodervärd skadeståndsskyldig efter att hunden han var ansvarig för attackerade en annan hund till döds.

Fodervärden hade lovat hundägaren att hålla hunden kopplad och låta den bära munkorg, men det struntade han i. Vid en promenad där han lät hunden springa lös gick hunden till attack mot en annan hund och bet den så svårt att den andra hunden avled av sina skador.

Kvinnan vars 9-åriga hund avlev efter attacken, ställde krav på ersättning för en ny hund, fodervärden ansåg att hunden var så gammal och att försäkringsbeloppet på   4 500 kr var nog för en 9-årig hund. En ny hund skulle kosta 15 000 kr.

Då fodervärden vägrade ersätta väckte kvinnan talan mot fodervärden och Tingsrätten konstaterade att ägaren eller i detta fall innehavaren svarar strikt för de skador som hunden vållat.

Enligt domen har kvinnan rätt att försättas i samma eller mostavande situation som om skadan aldrig inträffat. Därför skall fodervärden betala mellanskillnaden mellan försäkringsbeloppet och en ny hund. Han får också betala för förlorad arbetsinkomst, veterinärvårdskostnad och för kvinnans skadade kläder. Den totala summan som fodervärden är skyldig att betala är 23 700 kr!”

Läs hela nyheten här.

Äntligen en dom på detta! Bra att oansvariga ägare/fodervärdar börjar ställas till svars för vad deras djur gör. Situationen hade absolut kunna undvikas genom att fodervärden bara hållit vad han lovat om koppel och munkorg!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | 1 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Ett svar på “Fodervärd ersättningsskyldig för skada”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.