Forl

Alf och Theos “kusin” (mosters katt) Max ska läggas in på djursjukhuset nästa vecka. Hon har tandsjukdomen Forl som är vanlig men väldig många är ovetande om vad det är för något. Den är dessutom ofta dold (syns inte utanpå) och katter, precis som hundar, visar inte smärta och kan ju heller inte säga att de har ont. Därför är det viktigt som ägare att vara medveten om denna sjukdom och kolla upp att katten inte lider! Då försäkringar inte täcker denna sjukdom så är det ju viktigt att vara medveten om att det kostar att söva, röntga och operara katten. De flesta vet väl hur ont tänder kan göra om de går sönder? Så det är viktigt att katten snabbt kommer under vård.

Forl
Katter drabbas tyvärr ganska ofta av en tandsjukdom som heter FORL. Sjukdomen yttrar sig i att tandens emalj skadas och att tanden bryts av nära tandköttet. När tandens pulpa blottas leder det till stor smärta hos katten. En del katter kan också lida av kraftig tandköttsinflammation som gör att tandköttet blöder vid beröring.

Tyvärr finns det idag ingen bra behandling för tänder som tydligt angripits av FORL utan de måste dras ut. Man bör också röntga kattens mun för att upptäcka begynnande angrepp under tandköttskanten. En katt kan leva ett bra liv utan en enda tand i munnen. Du måste givetvis anpassa kattens utfodring och endast ge mjuk mat.
Det är besvärligt och i många fall omöjligt att kontrollera en katts tänder i vaket tillstånd. Därför måste katten sövas när den ska undersökas och behandlas av veterinären. Man vet fortfarande inte varför katter drabbas av FORL men forskning pågår.

Tecken på att din katt kan ha drabbats avForl är: 

 • Katten äter sämre eller mindre än vanligt
 • Katten har dålig andedräkt
 • Kattens tandkött är inflammerat och rött närmast tänderna
 • Katten har skadade tänder

FORL ersätts inte av försäkringen

FORL ersätts tyvärr aldrig ur försäkringen. Det beror på att sjukdomen är alldeles för vanligt förekommande och att risken att en katt drabbas är alltför hög. Studier visar att 35-70 procent av alla katter får FORL och om försäkringen skulle ersätta veterinärvården för alla dessa skulle premien bli skyhög.

Läs mer på Agria.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | 1 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Ett svar på “Forl”

 1. Helena Ström

  Ja och lilla max som aldrig klagar fast tänderna ruttnar…
  Nu ska hon bli av med eländet!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.