Det har tydligen undgått folk att värmen är här

Idag har Luleå varmare än Mallorca i Spanien, igår hade Haparanda varmare än Hawaii. Det är ovanligt och det är säkert efterlängtat av många.

Men några har tydligen undgått detta, att det visar 39 grader i solen, då de tar med sig hunden på stan. Hunden lämnas i bilen som på en minut är nära 80-100 grader varm! 

Ingen har väl undgått eller glömt den lilla pojke som dog i en varm bil för några veckor sen? Varje sommar läser man om hundar som dött av värmeslag. En död hund lider inte längre men de stackarna som får sitta i alldeles för varma bilar utan att ägarna förstår att hunden kan få allvarliga skador av detta. Det är djurplågeri! Att öppna fönstrena lite förlänger bara lidandet då hunden inte klarar sån värme.

Som polisen säger: det ska inte behövas lagstiftning, det ska komma av sunt förnuft att förstå att man inte lämnar en hund i bilen om det kan riskera att stiga över 25 grader.

Idag kommer jag att mejla alla stormarknader och vädja till dem att sätta upp skyltar med information om hur farligt det är ock att det är djurplågeri att lämna hundar i varma bilar! Fenomenet verkar inte upphöra! Jag hoppas fler kontaktar stormarknader på sina orter och vädjar om detta! Det är inte deras ansvar men det vore fantastiskt om de ville värna om hundarna som glöms bort i värmen när familjen handlar!

hund i bil

Att sätta upp en skylt blir ju en engångskostnad för företaget och bidrar i bästa fall till att rädda liv. Det kan dessutom bidra till ett starkare varumärke då iaf jag, och säkert fler, skulle värdera ett företag som bidrar till samhällsnytta på alla sätt de kan väldigt högt.

Uppdaterat:

Mitt mejl:

“Hej!

Jag brukar ofta handla hos er och nu när sommarvärmen kommer så har jag en vädjan till Er.
 
Jag har vid flera tillfällen hittat hundar i varma bilar på Er parkering, som varit mycket medtagna. Jag har bett de i Er kundtjänst att ropa ut reg nr och att ägaren omgående måste rädda sin hund. Idag visar termometern nära 40 grader ute och det sitter ändå hundar i bilar. 
 
Jag skulle önska att Ni kunde sätta upp skyltar på parkeringen under sommaren och vädja till era kunder att inte glömma bort hur varmt det kan bli i bilen. Det är knappast ert ansvar men det vore fantastiskt om Ni kunde värna om de hundar som glöms bort när familjen handlar. 
 
Det borde givetvis inte behövas då sunt förnuft säger att bilen blir otroligt het men tyvärr så verkar fenomenet inte upphöra!
 
Se nedan information från Svenska kennelklubbens hemsida: 
 

Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade. Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 20 grader kan det snabbt bli uppemot 40 grader varmt i bilen.

Så här varmt blir det – se tabellen nedan:

Tid på dagen Temp. ute Väder Temp. i bilen
08.30 + 14 °C skugga + 19 °C
09.30 + 18 °C skugga + 38 °C
10.30 + 20 °C blandat + 47 °C
11.10 + 20 °C sol + 57 °C
12.00 + 23 °C sol + 62 °C
13.30 + 22 °C sol + 85 °C
 
En hund tål inte hög värme lång tid utan att få värmeslag. Mellan 20 och 50 minuter tar det i 49° C värme innan hunden får livshotande skador. En bil som står i skuggan, när det är ca 25° C i skuggan ute, får en inne-temperatur på 49° C efter i genomsnitt 48 minuter. Minsta uppmätta tid det tog för temperaturen att gå upp så långt var 28 minuter. En hund med med en inre kroppstemperatur på 42° C riskerar att dö utan snabb och effektiv veterinärvård. 
 
Med vänliga hälsningar
Sofia
Jag försöker göra vad jag kan för att slippa läsa om fler hundar som dör i varma bilar!
"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | 2 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

2 Svar på “Det har tydligen undgått folk att värmen är här”

 1. Eva H

  ÅH vad jag missar pga datorn!
  Vilka underbara tavlor du gjort av hundarna!!! Önskar JAG kunde.
  Det du skriver här är så viktigt! Läste nyligen på en blogg hur några fått rädda två småhundar som redan hade börjat gömma sig för att söka skugga. Vid en kanintävling, så det skulle alltså föreställa djurfolk som var där!
  Så bra mail du skrivit! Skulle möjligen fler kunna få använda det? Kanske vill du maila mig på evahulten@gmail.com?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.