Hundägare och djursjukvård

Vi har stött på flera hundar på promenader som hostar, snörvlar eller på annat sätt bär på nåt virus/sjukdom. Hundägaren verkar ofta ovetande och bara ler och frågar om de får mötas. Nej tack!

En hostande hund kan ha kennelhosta, en smittsam sjukdom som kan leda till lunginflammation och veterinärvård i värsta fall. En snörvlande hund eller en hund som har konstiga nysningar bär kanske på noskvalster. Också smittsamt och väldigt obehagligt för hunden. En hund med noskvalster, förutom lidandet, kan få försämrat luktsinne och har du en jakthund/spårhund/brukshund och ska på tävling/prov så är den dagen förstörd.

Det är viktigt att ha koll på sin hunds hälsa. Hundar liksom människor ska inte ansträngas vid sjukdom och ska inte träffa andra hundar som de kan smitta. Din hund kanske inte är så sjuk men min kanske blir jättesjuk om de träffas. Eller än värre, jag kanske har valpar hemma som blir smittade av att vi har träffats ute och för unga hundar eller gamla och sjuka kan en enklare förkylning innebära allvarlig sjukdom och kanske till och med döden.

Läs på om hundens sjukdomar. Finns massor på nätet, bland annat på agrias hemsida. Det finns böcker om de vanligaste sjukdomarna hos sällskapsdjuren.

Jag vill inte behöva åka till veterinären med min hund bara för att du inte har koll på om din hund är sjuk eller inte. Det är ju faktiskt djurplågeri att inte ge sitt husdjur/sin bästa vän den vård och den lindring den har behov av.

Det är förvånande hur lite en del verkar kunna om sin hunds välbefinnande. Hur uppträder din hund när den är frisk? Vilken normaltemp har din hund?

Förändringar i beteende hos hunden (plötsliga eller smygande) kan vara tecken på att hunden behöver vård och ska alltid tas på allvar. En hund som plötsligt biter mot någon kan lida av svår smärta eller tumörer eller nåt annat läskigt. Det är ett ansvar att ha djur.

Här hittar du kortfattad information om de vanligaste sjukdomarna från Agrias hemsida.

Hundens tänder och tandsjukdomar – läs här.

De vanligaste diagnoserna – läs här.

Kennelhosta – läs här.

Kräkningar och diarré – läs här.

Magomvridning – läs här.

Noskvalster – läs här.

Det finns även forum som veterinären.nu för den som vill läsa mer. OBS! Vänta aldrig på svar från en veterinär över nätet om din hund är sjuk – kontakta alltid närmsta veterinärstation!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | 2 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

2 Svar på “Hundägare och djursjukvård”

 1. Lovisa

  Bra inlägg! Jag gick förbi ett par med en sheltie häromdagen och jag frågade om Nelson fick hälsa. De sade att deras hund var sjuk, och det gjorde mig så glad att de tog det på allvar och inte ville att jag skulle utsätta Nelson för risken att bli sjuk han också. Det är annars tyvärr så som du säger, att för många hundägare inte bryr sig. Jag tror folk ofta vet att det är något som inte stämmer med deras hund men helt enkelt ignorerar det, eftersom det är så dyrt/omständigt att åka till vetten…

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Eller så tror man inte att lite hosta smittar. När alf hade kennelhosta, vad vi misstänkte iaf, så hostade han väldigt lite. Men vi lät han ändå inte umgås med hundar ifall att.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.