“Han vet att han gjort fel” – vet han?

dogfactsOfta hör man ju folk säga att hunden skäms när den gjort fel. Så är det ju faktiskt inte. Hundar kan inte skämmas. Hundar reagerar på ägarens röst och agerande, ofta hotfulla agerande.

Värsta exemplet jag varit med om var när en ridlärare i stallet hade med sin collie. Vi var några barn/ungdomar som lekte med hunden, hon ropade på hunden som var fullt upptagen med vår lek. När hunden inte lyssnade så sprang hon fram och vred om örat på hunden tills den skrek. När hunden satte sig och tittade på henne förskräckt säger hon “nu skäms han“. Say what?! För det första så var det ju vi barn som lockade på hennes hund, hon skulle ha bett oss att lämna hunden ifred om hon inte ville att den lekte. Sen kan man inte skada hunden på det sättet genom att vrida örat och förvänta sig att hunden lyder! Den vet ju inte vad den gjort fel! Den hade ju bara kul med oss. Att sen tro att hunden skäms är ju bara så feltolkat som det kan bli! Hunden var rädd. Denna ridlärare behandlade även andra djur på samma sätt med sina felaktiga förväntningar och tolkningar av beteenden, inte någon jag har respekt än idag.

 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | 1 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Ett svar på ““Han vet att han gjort fel” – vet han?”

  1. Eva H

    Precis!Visst kan de reagera om man direkt kommer på dem med bus, men det är ju inte skam. Bara rädsla/oro för vad ägaren ska göra.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.