Ensamhet

Ja det här med ensamhetsträning och hundägande verkar vara ett återkommande tema man hör från folk. “Hur länge får man lämna hunden?”, “Vad säger lagen?” osv. Det handlar ju inte om lagstiftningen! Det handlar ju om hur hunden mår av ensamheten!

Tänk dig själv att vara en intelligent och energisk varelse som sover bort ditt liv. Först ska du sova 8 timmar per natt, sen lämnas du ensam (förutom promenad på morgon och lunch) i ca 8-9 timmar och när din familj kommer hem så har de fullt upp med middag, träningar, kamrater, tv och annat. Hur tror ni hunden mår?

Hundar är flockdjur och behöver varandra, sällskap, för att må bra. Ensamhet är inte naturligt för ett flockdjur. Vi kan med träning lära dem att acceptera att vara ensamma men eftersom de är beroende av oss för att aktivera sig och leka så blir ju ensamheten bara “dötid” att fördriva genom att sova.

Inte konstigt att många hundägare har problem med hundar som “hittar på hyss” (tugga på saker) om man har inställningen att “följa lagen” och inte se till vad hunden klarar av.

Vår hund klarar 3 timmar, där är hans gräns så då utsätter vi honom inte för mer än det. Vi har ordnat med hundvakt så kan alla slappna av och ingen behöver ha dåligt samvete.

För om vi vill åka bort på kvällen och göra något, hälsa på någon osv och han inte kan följa med, så vet vi att han inte varit ensam en hel dag och sedan blir lämnad på kvällen också. Andra hundar klarar säkert längre tid ensam hemma men tänk på helheten. Hur mycket uppmärksamhet och aktivering får hunden under hela dagen? Är det tillräckligt? Att bara vara med familjen är ingen uppmärksamhet eller mental aktivering som ger nåt mer än slippa vara ensam. Så tänk på det.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Lämna ett svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.