Att skapa träningstillfällen

Hur gör man om man redan vet vad som är problemet och har bra träningsmetoder för att jobba med det men det ändå inte stoppat det oönskade beteendet?

Tålamod, eftersom det är djurindivider så har dom känslor och beteenden som triggas olika mycket i olika situationer. Det betyder inte att det är fel på träningsmetoden men ni bör se en sakta förbättring i alla fall annars bör ni kanske överväga att finsjustera eller lägga om träningsupplägget.

Ofta handlar det om att skapa träningstillfällen – alltså riggade situationer där du och den som tränar med dig vet vad som sker. Där ni själva kan bestämma avstånd och gå ifrån om det behövs. Det är ju svårt att göra i skarpa lägen. Fler riggade träningar än skarpa möten blir nödvändiga för att öka hundens minne av “de lyckade försöken”.

Realistiska förväntningar på vad som är ett uppnåeligt mål. Total lydnad, utan några bakslag eller missförstånd är orealistiskt. Vissa situationer är okej att hunden reagerar i, särskilt om den blir överumplad, då kan vi istället jobba på att “skaka av oss” det efteråt så att det inte får sätta spår. Varje situation är unik och varje situation är en ny möjlighet till träningstillfälle, hela hundens liv.

Min kund för dagen hade alla tre delarna, gott om tålamod och realistiska förväntningar, bra träningsupplägg och möjlighet till socialträning. Jag tror det handlar om att jobba vidare i samma goda anda, finjustera tekniker som fokus, följsamhet och uppmärksamhet och skapa riggade övningstillfällen så att hunden får chans att möta fler goda erfarenheter än dåliga. Att bli mer uppmärksam om hunden faktiskt ger mig uppmärksamhet eller bara kommer in för att hämta belöningen. Det är nog något många av oss varit med om, även jag.

Just när det gäller hundmöten är ju avstånd något som ofta avgör huruvida hunden skäller på den andra eller inte. Men vi kan inte alltid välja avståndet och ibland tvingas vi mötas, ansikte och ansikte, vilket en del hundar inte alls klarar. Då gäller det att åtminstone inte göra dig till något som förstärker det obehagliga (t ex genom att bestraffa, bli arg) utan hantera mötet så kontrollerat det går med kort koppel, raskt gå förbi och efteråt stanna upp och avreagera innan Ni går vidare så att inte den spända känslan sitter kvar ifall det uppstår ett nytt möte.

När det gäller hundar finns det ju ingen on/off knapp som går att trycka på för att beteenden ska upphöra. Det handlar om tålamod och att fortsätta träna på.

När fler tillfällen blir bra, än dåliga då är man ändå på rätt väg.

Tack för att Ni valde Echosierra hund!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.