“Hunden tvingas leva i en missbildad kropp”

Eva Hertil, legitimerad veterinär, säger ifrån mot sjuk avel av hundar (borde gälla andra djurarter också så som perserkatter).

“– Andningsproblemen hos många av våra kortnosiga raser är oerhört handikappande för dem. De korta nosarna medför ofta att de är mycket trånga i svalget. Tungan kan till exempel ha svårt att få plats, eftersom den är “normalstor”.”

Tänk själv hur det skulle kännas att varje dag vakna och lida genom dagen utan att få tillräckligt med luft! Om inte det är djurplågeri så vet jag inte vad som är det!

“– Det finns ingen annan förklaring bakom rassjukdomarna. Aveln har resulterat i svagheter som predisponerar för sjukdomar. I vissa raser är antalet individer som används i avel på tok för litet. Då blir det inavel, även om uppfödarna kallar det linje­avel för att det ska låta bättre.

Förr fanns funktionen som en viktig del av avelsarbetet, alltså att hundarna exempelvis skulle vakta, valla eller jaga. Numera föder vi ofta upp bara på utseende. Exempel på när utseendet styr och funktionen inte efterfrågas, är till exempel engelsk ­bulldogg och shar pei”.

Mest skrämmande är när hon säger följande:

“– Jag blir ledsen när jag tänker på den stackars fina hundsjälen som tvingas leva i en missbildad kropp som enbart är framavlad för våra egoistiska, mänskliga syften.”

Man får ont i hjärtat! <3 Tänk till när ni skaffar valp. Stödj inte avel på hundar/raser som inte kan andas, föda sina ungar själv, har svårt att äta, rinnande ögon, skavande ögonlock eller svåra exem. Ingen uppfödare kommer erkänna att de bedriver sådan avel utan köra med bortförklaringar som  “att det inom alla raser finns friska exemplar”. Bullshit! Vi måste få stopp på detta nu!

Blir även trött på en del ägare som säger att “min hund är frisk och har inga andningssvårigheter för hen hänger med på allt vi gör“. Ja har hunden ett val att inte hänga med? Hundar är väldigt lojala och kan göra mycket på bekostnad av sig själva. Så att hunden hänger med på långa promenader betyder ju inte att den njuter av promenaden. Det är hemskt att höra dessa snarkande och snorklande hundar. Valpar kommer vara livliga och busiga oavsett hur svårt de har att andas. Alternativet är att de faller ihop medvetslösa. Är det först då ägarna reagerar?

Läs hela artikeln här.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | 2 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

2 Svar på ““Hunden tvingas leva i en missbildad kropp””

 1. Emma

  Usch, far så illa av dessa trubbnosar! Vi har en Fralla i området dom man tyvärr hör på lång väg.. :/

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja det är tragiskt. Hur klarar man av att äga en sån hund? Jag mår dåligt bara jag träffar dom en kort stund och hör deras grymtande och flämtande. Ägarna säger bara att ljuden år “så gulliga”, jag ser inget gulligt i en hund som inte kan andas.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.