Dumpade valpar i conteiner

Idag läste vi en hemsk artikel om valpar som dumpades i en container. Läs artikeln här.

Såna artiklar väcker ju självklart känslor. Vi blir arga, ledsna, förbannade och chockade. Hur kan man göra så?

Det är inte utan orsak en snabb tanke far till att det absolut borde vara licens för att få föda upp djur. Man måste gå utbildning och förstå genetik, etologi, hälsa och mentalitet för att få sunda, friska djur. Med tanke på alla valpar och unga hundar som säljs runt på blocket både en och två gånger så är det otroligt beklagligt hur naiva och egoistiska vi människor kan vara. Det är oansvarigt att inte tänka igenom sitt djurinköp och planera för eventuella situationer innan så hunden slipper bli en vandringspokal. Om hunden inte klarar av att vara ensam vad gör man då? Alla individer är olika och en hund lämnar man inte ensam första dagen semestern är slut, den måste tränas under tid för att kunna vara ensam. Vad gör man om hunden blir sjuk och måste ha tillsyn hela tiden och ev mediciner, mat, vätska varannan timme? Vem stannar hemma från jobbet då? Har man råd med eventuella extra utgifter?

Vad som har skett i det här fallet är det nog ingen som vet. Tjuvparning? Planerad parning som ledde till “för många valpar” som inte var så lättsålda? I vilket fall som helst är det en fruktansvärt oansvarig ägare! Det är skamligt hur denne har hanterat situationen! Det finns abortsprutor om detta hade varit en tjuvparning. Får man inte sålt vaplarna skulle man haft en plan för detta innan man parade tiken! Och i sist men inte minst: Man lämnar inte djur att dö i en conteiner! Hoppas många sprider denna vidriga historia vidare som förhoppningsvis kan få några planerande “uppfödare” att ändra sina planer.

Min starka åsikt är att avel ska ske av kunnigt folk. Är man inte kunnig får man lära sig innan. Gå utbildningar, ha en kunnig uppfödare som mentor, goda relationer till närmaste veterinär borde väl vara en självklarhet?

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Taggad ,

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.