Allt som gick snett i vår husdröm

Ja över ett år har gått sedan vi skrev på avtalet med Laplandvillan Ab och Greger Sundman i mars 2015. Vi skulle ha bott i vårt hus innan jul 2015 men så blev det inte. Så kanske ett av bloggens längsta inlägg, men för den som orkar läsa så kanske detta ger lite insikt i den press och stress vi levt under senaste året.

Vi hittade vårt drömhus, trodde vi, med en tomt som tilltalade oss. Vi kollade upp entreprenören och köpte allting via en mäklare. Sen började problemen.

Vi har nu fått till hävningen av avtalet med Greger, alltså att vi är överens om att huset inte är färdigställt. Vi är överens om att Laplandvillan inte längre kan ställa några ytterligare krav på oss (ekonomiska) och att Laplandvillan är ansvariga för allt arbete som är utfört fram till hävningen av avtalet.

Den korta versionen är att:

Fram till idag har vi endast en betongplatta på tomten. Tomten skulle förberedas genom borttagning av träd och stubbar. Vi hade märkt ut träden vi ville spara men dessa togs i något missförstånd ner. Sedan kunde underleverantören ej ta bort stubbar utan hade endast täckt över dessa med fyllnadsmassor. Även där grunden skulle stå, visade det sig.

DSC_0583Vi har haft problem ända sedan början av husbygget. Det tog inte många veckor efter att vi hade skrivit avtalet som det märktes hur stora problem Laplandvillan hade. Det stod i vårt avtal ABS 09 att markarbetena skulle påbörjas senast sista april 2015 men inte förrän i juni, efter våra påtryckningar hände det något. Och det gick sakta. Hela sommaren.

Vi kände snabbt att vi behövde kolla upp allting mer noggrant med denna entreprenör och den känslan visade sig vara befogad! Han hade bland annat inte betalat in färdigställandeförsäkringen! När vi påtalade detta fick vi bara till svar att allting var ordnat och att den var betald, vi kollade givetvis upp detta igen – ej betald! Det tog tre veckor att få entreprenören att betala försäkringen (och få en bekräftelse av försäkringsbolaget på att detta var gjort).

Nu förstod vi verkligen att mannen vi hade att göra med ej talade sanning till oss. Vi har därefter kollat upp och dubbelkollat allting gällande vårt husbygge. Under hösten ifrågasatte vi när avloppsanläggningen skulle komma. Fick inga svar utan undanflykter som skulle köpa honom mer tid. Det stod dock snart klart och bekräftat att Laplandvillan Ab och dess företrädare ej fick köpa ut detta pga skulder. När vi tog upp detta ville entreprenören byta till en annan avloppsanläggning. Som tur var kollade vi även upp detta och det visade sig att kommunen ej kunde godkänna den andra avloppsanläggningen då den ej höll samma klassning samt att det skulle krävas ett nytt bygglov om vi skulle byta. Vi sa givetvis nej till att byta. Jag vill inte ens tänka tanken på vad som hade hänt om vi i god tro hade trott på detta och sagt ja. Vid en inspektion hade detta uppdagats och vi hade stått där med en icke godkänd avloppsanläggning och ett hus som ej skulle få tas i bruk.

Mardrömmen har fortsatt hela hösten 2015. Nya löften om att tidsplanen skulle hålla trots att vi själva förstått tidigt att i denna takt och med de svårigheter mannen hade ekonomiskt. Vi har vid flertalet tillfällen övervägt och planerat att försöka häva avtalet. Men i slutändan hade vi ändå hoppet om att få upp husstommarna samt nergrävt vatten och avlopp vilket skulle göra en hävning enklare i bemärkelsen att få någon som färdigställer huset invändigt.

Vid inflyttningsdatumet stod det klart att vi inte hade något hus utan endast en betongplatta på tomten. Vitesbeloppet då? Ja vi hade ett avtal med vitesbelopp men det går ju inte lugga en flint som man säger. Ett företag som inte har några pengar kan ju inte betala ut något vite. Vi har inte fått en krona av det vitesbelopp vi har rätt till.

Hur man känner sig som hundägare när hundarna tvingas bo i detta flyttkaos, i ett års tid. Det som skulle vara i fyra månader. Ja, det är inte roligt. Man har ju inte varit den roligaste, piggaste eller gladaste under denna tid. Bara försöka överleva.
Fortsättning följer…

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Taggad | 7 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

7 Svar på “Allt som gick snett i vår husdröm”

 1. Eva H

  Låter som sådant man “bara” hör o ser på Plus i SvT…
  Stackars er! Hoppas verkligen ni får ngn lösning på eländet.
  Och du, ha inte dåligt samvete för hundarna! Du verkar vara en underbar matte o de vet de har dig ändå, även dystrare dagar.

  Svara
 2. Terese

  Har ju fått en inblick i denna mardröm genom fb, kan knappt föreställa mig vilken stress – och ångestfull tid det har varit. Hoppas verkligen ert drömhus blir byggt nu, och att det blir perfekt <3

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Tack. Det känns bättre att folk ändå tror på oss och vill att det ska lyckas. Själv har jag tappat hoppet och återfått det ungefär en gång om dagen.

   Svara
 3. Renate

  Usch vilken tråkig situation. Vi håller också på att bygga ett hus och det där är ju verkligen mardrömmen det som hänt er..

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja hoppas erat bygge går mycket bättre! Jag vet inte vad vi hade kunnat göra annorlunda. Det visade ju sig också att denna man är även dömd brottsling 2009 för grovt bedrägeri och bokföringsbrott. Det har ingen sagt och ingen information som gått att få fram annat än med hjälp av en journalist! Känner mig jäkligt lurad på något som skulle vara en av höjdpunkterna i livet.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.