Såg ett avsnitt av C.M

och blir så imponerad av hans sätt att läsa av hundarna! Helt otroligt hur han lyckas se de små tecknen. Jag är emot några av de metoder/redskap han använder – stackelhalsbanden, elhalsbanden, det eviga ryckandet i halsbandet osv. Men hans förmåga och respekt för hundarnas och framför allt ägarnas beteenden är imponerande.

Jag förstår inte all den kritik som den mannen får utstå. I det avsnittet jag såg så använde han mycket positiv inlärning och matade hunden med kycklingbitar när den gjorde rätt. Han fick även en stor aggressiv/rädd hund att slappna av bland sina egna hundar och sedan jobbade han med ägarens avslappning. Plötsligt hade hunden inga problembeteenden kvar! Han behövde inte rycka i koppel, han tryckte inte ner nån hund och han uppnådde snabbt resultat. Som han själv säger, det är ägaren bakom hunden som i stort sett alltid förstärker ett beteende.

Hans stora respekt för människors olikheter och förstärka det just den personen är bra på är ju helt fantastisk. Han dömer ingen. Inte ens tanten som färgade sin pudel rosa. Han bara berömde hennes bra hundägarsidor och tonade ner de som fick hunden stressad.

Jag tycker dock det är jätteviktigt att inte använda metoder som man ser på TV själv. Om man inte gör på rätt sätt kan man göra mer skada än nytta. Tänk på att ryck i kopplet kan få stora konsekvenser på en liten hunds nacke! Använd hellre sele!

Jag tycker det är jätteviktigt att hela tiden vara lugn när man försöker få bort ett problembeteende hos hunden. Man kan inte bli arg och reagera med känslor, vilket man ser att hundägare gör hela tiden. De skriker och gapar åt hunden som skäller – vilket man ser bara förstärker hundens skällande! Vi hundägare måste lära oss att inte använda rösten när vi korrigerar hundens beteende. Hundar förstår inte ord! jag gör själv det misstaget ibland, framför allt inne när Alf skäller på brevbäraren eller plogbilen utanför. Då ropar jag “sluta”, “ssshcy” eller nåt annat. Sen kommer jag på mig själv med att det inte fungerar. Då säger jag åt Affe att komma och lägga sig bredvid mig. Då blir han tyst.

Jag tror generellt att hundägare är för dåliga på att läsa av sin hund. Att se tecken innan nåt händer, att öronen ändrar position, svansen viftar på ett specifikt sätt och avleda innan nåt händer. Jag brukar observera vad Alf gör på promenaderna och jag har blivit bättre på att se förändringarna i hans kroppsspråk innan han börjar skälla på de vi passerar. Nu ser jag skillnaden på när han kommer skälla på en annan hund och när han bara kommer passera dom. Då blir det lättare att förebygga problemen.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.