Träning inför 2012

Alf har ju en dålig vana av att skälla ibland när man möter hundar och människor ute på promenad. Vi har länge försökt få stopp på detta med lock, pock eller tillsägelse. Funkar inte. Nu funderar vi på att gå över till skvallerträning:

Skvallerträning går ut på är att “störningen” blir signalen för att hunden ska ta kontakt med mig. Exempelvis, Alf ser en mötande hund, vänder då upp mot mig och tar kontakt istället för att bry sig om den mötande hunden. Skvallerträning går alltså ut på att själva störningen (hunden, haren, joggaren) blir en signal till att snabbt söka upp matte & husse för då kommer belöning (beröm, boll, godis osv). Man ger ingen verbal inkallnings- eller uppmärksamhetssignal utan det är störningen som blir signalen till att söka kontakt. Låter enkelt va? Vis av tidigare erfarenhet är det som låter enkelt sällan så enkelt i praktiken, innan man läst av situationen och blivit nog snabb att belöna i rätt sekund.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.