Dag 18 – Nackdelar med att ha hund

Finns det nackdelar med att ha hund? 🙂

Vi har tänkt igenom vårt val att skaffa hund, vilken ras, vilket liv vi lever och vill leva och hur hundens liv skulle se ut. Så jag ser inga direkta nackdelar med att vara hundägare. Vi var väl förberedda. De klassiska frågorna brukar vara:

⇒”Men känner man sig inte låst med hund?
Nej jag gör inte det. Vi är inte personer som gillar att resa utomlands flera gånger per år. Vi har valt ett liv med hund och det mesta vi gör kan hundarna vara med på. Vi visste även att det skulle vara bra att ha back-up med hundvakter så i stort sett alla i vår familj (förutom dom med allergier) har och vill ställa upp som hundvakter. Eftersom våra hundar inte är ensamma på dagarna så gör det inget om vi nån gång vill gå på bio en kväll. De klarar att vara ensamma då eftersom de har haft sällskap och aktivitet på dagarna.

⇒ “Tänk på alla som är allergiska i er omgivning
Min bror är allergisk. Jätteallergisk. Mot just våra hundar. Så inni bomben trist och jag önskar det fanns ett botemedel. Nej vi kan inte ha med hundarna när vi umgås men vi lämnar de gärna hos hundvakt eller ensamma en stund så vi kan besöka min bror hemma hos dem. På jobbet finns också allergiker – klädroller är bra att ha i skrivbordslådan! För det mesta umgås vi med andra hundägare och gör hundaktiviteter så jag känner inte att just allergier är ett bekymmer. Hundarna får vara ifrån oss ett tag och vi får bara umgås med de vi tycker om utan att tänka på att hunden måste gå ut eller ha mat.

⇒ “Är det inte tråkigt att gå ut i alla väder?
Nej. Det var bland annat en av orsakerna till att vi skaffade hund – att komma ut i alla väder och oftare. Har man bra kläder så spelar vädret mindre roll. Man upptäcker och ser mycket när man inte bryr sig om väder och vind. Att gå en långpromenad i hällregn eller i -30 grader kan vara uppfriskande. Önskar alla tog sig tid att få känna känslan av att komma in efter att man gått sig varm ute och är kall och blöt när man får av sig kläderna. En varm dusch och sen kan man med gott samvete sätta sig i soffan resten av kvällen 🙂

Det som däremot är jobbigt med att vara hundägare är bland annat alla som har åsikter. Om hunden, om hundens beteende, om rasen, om uppfostran, om vad hunden har på sig/inte har på sig, om hur man borde göra eller inte borde göra. Alla verkar ha en åsikt. Antar att det är likadant för föräldrar. Alla vet alltid bäst vad någon annan borde göra, oavsett hur väl dom känner en.

Det är också jobbigt med okunskapen som finns bland både andra hundägare och icke-hundägare om hur man hälsar på hundar, hur man beter sig kring hundar, att man frågar ägaren innan man gör något med hunden, vad hunden bör/inte bör äta osv.

Ytterligare något som gör mig upprörd med att vara en hundägare som baserar sin träning med hunden på samspel, glädje och trygghet är alla dessa j*vla TV program (om hundträning) som inte innehåller det. Tror inte jag har sett ett enda program som varit vettigt. Ja möjligtvis Its me or the dog – Victoria Stillwell.

Jo det finns en baksida med att ha hund – ALLT J*VLA GRUS, GRÄS, SNÖ, SAND, KRYP, BARR, SKOG som följer med in efter en promenad. Dammsugaren går varm om man säger så…

Dag 1 – Presentation av mig själv
Dag 2 – Presentation av mina hundar
Dag 3 – Om mina hundraser
Dag 4 – Min första hund
Dag 5 – Mina andra husdjur
Dag 6 – Varför jag har hund
Dag 7 – Hur jag är som hundägare
Dag 8 – Vad en hund är för mig
Dag 9 – Hur en bra dag med hundarna ser ut
Dag 10 – Varför jag har blandraser
Dag 11 – Vilka hundsporter jag har provat
Dag 12 – Vad jag tränar med mina hundar
Dag 13 – Vad mina hundar har eller kommer att tävla i
Dag 14 – Viktiga egenskaper när jag väljer hund
Dag 15 – Mina förebilder inom hund
Dag 16 – Hur jag valde kennel
Dag 17 – Hur väluppfostrade mina hundar är
Dag 18 – Nackdelar med att ha hund
Dag 19 – Raser jag skulle vilja ha
Dag 20 – Raser jag inte skulle vilja ha
Dag 21 – Det här älskar mina hundar
Dag 22 – Det här tycker inte mina hundar om
Dag 23 – Mina skötselrutiner för hundarna
Dag 24 – Roliga bilder på hundarna
Dag 25 – Jul med hundarna
Dag 26 – Mitt favoritminne med hundarna

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Dag 1-20/1-26 | Taggad | 1 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Ett svar på “Dag 18 – Nackdelar med att ha hund”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.