Lite funderingar kring att använda halsband

Jag är absolut inte emot att använda halsband på sin hund men vissa saker finner jag ytterst rysligt att folk inte tänker på.

Varför har man halsband på sin hund? Antagligen för att man inte kan/får ha sin hund lös överallt och behöver ha någon form av “säkerhetslina” och fäste i hunden. Ett halsband är ofta lätt att sätta på och ta av och tar ingen plats i fickan till exempel. Halsband är snygga, kan bäras som lite av en accessoar också eftersom de finns i oändlig utformning och färger. Det finns dock några saker som jag reagerat på, bland annat detta:

  Allt för smala halsband. Läste någonstans att ett halsband måste vara minst 2,5 cm brett för att inte skada hundens nackkotor. Smala kedjor kan vara snyggt men man måste vara rädd om hundens hals.

sele

  Att man använder flexi med halsband eller ännu värre, har hunden uppbunden på gården i lina med halsband. Här känns det som att folk är otroligt korkade! Vad händer när (inte om) hunden gör en rusch i kopplet och linan tar slut? BAM! Just det. Hunden får ett kraftigt ryck i nacken, ett tryck som kan skada luftstrupe, nackkotor, ligament och ge whiplaschskador!    Det måste man väl ändå själv kunna räkna ut? Även en snäll hund kan göra en rusch framåt av glädje att se någon den gillar, av rädsla för något eller bara busryck som en del hundar får. Taxar brukar ju som bekant få “taxryck” som de flesta som har haft en tax känner till.

  Att man cyklar med hunden fastspänd i cykeln med halsband. Känns som en säkerhetsgrej för det kan ta tvärstopp med cykel och då kommer också nacken på hunden att få ta stryk. Hunden kan även lättare krångla sig ur ett halsband. Cykelolyckor händer, påkörningar, att bli trängd, hunden kläms eller blir överkörd. Själv skulle jag inte ha hunden fast i cykeln. Vill ha kontroll så jag kan släppa om något är på väg att hända så inte hunden skadas.

Jag tycker att sele är det bästa i de flesta fallen men vi använder också halsband ibland. Föredrar dock sele som ser mer bekvämt ut och jag är inte lika orolig ifall hundarna gör något ryck.

Det är upp till var och en vad man vill ha på sin hund men bara man tänker efter först. Hör en del säga att sele gör att hunden drar mer. Det skulle jag säga har mer att göra med att man måste lära hunden att inte dra än att selen i sig gör att hunden drar. Det finns dragselar och visst kanske en del hundar “lägger sig på” i selen men de gör en del hundar med halsband också. Man får helt enkelt börja om med träningen. Selar finns också i oändlig variation också. Man får prova ut den som passar ens hund bäst.

Ock kom ihåg det viktigaste av allt: Koppel är bara en säkerhetslina, inte ett uppfostringsredskap! Ryck inte i hunden, oavsett sele eller halsband!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.