Taxen som allroundhund

Taxen beskrivs ofta som en allroundhund. Den har många goda egenskaper som gör den lämplig för flera jaktformer, t ex gryt och drev på olika sorters djur. Nu har jag märkt en diskussion även gällande om man ska införa anlagsprov för vildsvin för taxar.

Nu ska jag tillägga att jag inte har någon erfarenhet av vildsvinsjakt själv, så går bara på vad jag läst och hört från andra jägare.

Rent generellt känns det inte helt oproblematiskt att släppa en så liten och modig hund på vildsvin. Vildsvin är starka, aggressiva och rätt kvicka själv vad jag förstått.

Taxen anses ofta vara en klok jakthund. Den “jagar med insidan” så att säga, den kan läsa av, håll avstånd och ta kloka beslut. Jag har hört jägare säga att de jagar allt från rävar i gryt till älg och björn med sin tax. De är modiga hundar, ingen fråga om det.

Men bara för att taxen är modig, är den lämplig för all sorts jakt? Jag förstår de som vill bevara taxen som en allround hund, då den blir populär hos fler med de egenskaper den har. Viltvården förändras och viltarterna också.

Vildsvin är ju ett stort problem på andra orter där de finns i stora skaror och kan vara farliga både för människor och trädgårdar. De orsakar även bilolyckor med stor skada till följd av deras stadiga kroppar. Vildsvin är inte naturliga i vår fauna, de kom hit på andra vägar genom grisar som rymt eller implanterats.

Ja, vart jag står i frågan om att införa ett anlagsprov för vildsvin på tax vet jag inte. Men jag känner mig mer emot än för. Man vill ju vara rädd om sin bästa vän och då det finns så många raser i Sverige så bör det kanske finnas andra mer lämpade raser för det ändamålet?

Samtidigt argumenteras det att man gjort fel från början då man jagat grisar med allt för snabba och stora hundar som gjort grisarna mer aggressiva och försvarsinställda då hundarna hunnit ikapp dem. En övergång till en lugnare jakt med kortdrivande hundar kanske ger bättre utdelning och färre konfrontationer mellan hund och vildsvin?

Jakt måste alltid ske etiskt och med både hunden och viltet i fokus. Man får inte jaga med vilken hundras som helst efter vilket vilt som helst för att inte stressa viltet. En tax ligger minuter efter ett rådjur i drev. Rådjuret kan trava på i lugnt takt, stanna och lyssna var hunden är. Du får enligt lag inte släppa en långbent drivande stövare efter rådjur eftersom stövaren hinner ikapp och kan skada viltet och stressa det. Såna saker tar jägare med i beräkningen och en långsamt drivande tax kanske är lämplig på gris då risken att vildsvinen blir stressade på samma sätt som förut minskar? Jag vet inte. Vi får se hur frågan utvecklar sig. Det skulle helt klart vara intressant att följa en vildsvinsjakt för att se hur det går till.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Om rasen Tax | Taggad , | 2 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

2 Svar på “Taxen som allroundhund”

 1. Malin

  Jag tror inte heller på taxarna bland viltsvin, tror inte heller min hundras ( JRT) har så mycket där och göra heller. Tror båda är lite för mesiga även om jag sett folk testa viltsvinsjakt på JRT. Hade diskussion med uppfödaren om detta, de har heller inte helt bra kropp då de är ganska små.
  Jag skulle knappt våga ha min hund på riktig grävlingsjakt om jag ska vara äligt. Själv tror jag starkt på tyskarna( tysk jaktterrier) bland viltsvinen.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja jag tänker också att det borde finnas andra raser som är mer lämpade. Själv vågar jag inte ha mina som grythundar för risken att skadas. Dessutom jagar man inte så mycket i gryt här uppe. Vi har Alf som drivande på hare vilket är spännande, dock får vi för lite tid. Han skulle behöva få mer tid i skogen.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.