Kvalitetsgrejer?

Alltså. Idag när man köper något så håller det ju knappt till att användas! 

Min gamla cykel höll i 15 år. Böt drevet efter ca 12 år och bytte bromsklossar och däck efter slitage men inte så mycket mer än det.

Köpte en ny cykel för ca 5 år sen, från en cykelaffär och en dyrare märkescykel i hopp om att den då skulle hålla i ungefär lika många år. Den är redan repad för 1000 kr, bytt drev en gång och fått byta sadel, handtag, stöd och lite annat. Ikväll tog vi en tur runt sjön utan hundarna för att få lite motion efter allt kalasande. Ja då går drevet sönder igen!

Till saken hör att jag för 10 år sedan cyklade mycket mer och mycket längre. Jag hade till och med såna där speciella pedaler som man sätter fast cykelskor runt. Kunde cykla flera mil utan problem. Idag cyklar jag till och från bussen/jobbet, in till stan och köper glass. Cykeln står under tak och har vindskydd. Ändå håller den inte ens för dagligt bruk?!

Vad är det man betalar för? Kunde ju lika gärna köpt en skrotcykel för billig penning jämfört med det här som kostar skjortan. Men det är väl det dom vill? Att man ska köpa och slänga saker. Fatta vilka sopberg vi skapar med all denna konsumtion av varor som inte håller längre än 2-5 år. Mobiltelefoner, TV apparater, datorer, cyklar ja allt idag ska bytas ut utan att det egentligen är särskilt slitet. Det bara går sönder. Allt detta blir sopor. Är det någon som bryr sig? 

Jag stör mig grymt mycket på detta! Saker jag betalar för ska hålla, för min plånboks skull och för miljön!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Taggad , | 4 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

4 Svar på “Kvalitetsgrejer?”

 1. Ninni

  Just pga sådant så väljer jag att i så stor utsträckning som möjligt köpa begagnat. Blocket, tradera och begagnataffärer är helt underbara guldgruvor! När egna sakerna sedan går sönder så mycket att de faktiskt inte går att använda, då återvinns de i möjligaste mån. Hur många rena soppåsar som slängs här jämfört med hur mycket som återvinns.. ja inte är det många inte!

  Utöver det försöker jag köpa så mycket ekologisk mat som möjligt, är noga med vad jag ger för hundmat osv. Inte heller köper jag hundprylar eller annat “bara för skojs skull”, jag lägger hellre pengarna på tävlingar, kurser eller sparar för framtida behov och nödsituationer.

  Ett tips om du vill göra lite mer miljövänliga val (nu vet jag inte hur mycket du gör i dagsläget) är att ladda ner naturskyddsföreningens app “Grön Guide”. Den är fylld med bra och lättlästa tips.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja jag försöker och har blivit bättre på att köpa ekologiskt. Har faktiskt appen men använder den inte 🙁 Köper också begagnat och säljer själv istället för att slänga saker som är hela men som inte längre används. Det finns mycket man kan göra.

   Svara
 2. Terése

  Ja, det har ju varit uppenbart ett bra tag att saker inte är gjorda för att hålla. En del surfplattor har t.ex ett batteri som är funktionsdugligt i ca två år, sedan så går det inte att byta batteriet. Utan då är det bara att köpa nytt. Det är utstuderat och galet. Och det är ju inte ofta vi som konsumerat allt som får se skiten ligga och skräpa sedan heller. Utan mycket skrot skeppas till U-länder, där någon korrupt regering får lite pengar för att de lånat ut mark till att bli soptipp. Ruttet är det. Och det krävs ju inget geni för att se att detta är ohållbart i längden, och det är rätt skrämmande när en tänker på vart vi är på väg. Jorden resurser är ju inte oändliga, och jordens yta är inte den heller oändligt stor.

  “Konsumera, producera, konsumera, producera”.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Jag hörde på radion idag att EU ville ställa krav på att alla länder ska återvinna minst 70% av sitt hushållsavfall. Det är väl det minsta man kan begära. I Rumänien (tror jag det var) slängs 90 % av allt som skulle kunna återvinnas direkt på tippen. Fatta hur snabbt det blir miljöfarligt. Bara för att det ligger “där borta” betyder det inte att det inte drabbar oss!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.