Nyttiga läxor

Gårdagens flockhanteringskurs gick väldigt bra. Goda råd och praktiskt handledning. Vi hade alla gjort vår läxa. Alf och Theo uppförde sig väldigt bra i början men till slut visade Alf sitt “vanliga” jag – han skällde på de mötande hundarna, vilket var skönt då kunde få vägledning i situationen.

Matte har alltid tränat hundarna i att gå fint i koppel (att inte dra i koppel). Vi har tagit fasta på att man ska gå avslappnat och aldrig ha spänt koppel då man kan överföra spänningarna till hunden som då  kan gå igång på vad den uppfattar vara något farligt. Så vi har ju tränat hundarna i att gå med löst hängande koppel och de får gå å strosa och lukta över allt så länge de inte drar. Det är ju trevliga promenader men man kommer ju ofta inte så långt då det tar tid när de stannar varje meter. Matte har ju trott att hundarna blir trött av att gå och lukta och snosa hela tiden. Nu har vi fått lära oss att hundarna mår bäst av att faktiskt gå i raskt tempo och fokusera framåt, inte åt sidorna på allt som luktar. Det förstärker istället taxens  jaktbeteenden som man inte vill ha just under vanliga promenader. Så matte har fått i läxa att börja promenera med hundarna i kort koppel och låta dem rasta och lukta men sen fokusera på att gå framåt. Övningarna kommer leda till att hundarna kommer att kunna gå i längre koppel men att utan att gå och lukta på allting.

Vi fick vägledning i hur vi ska gå på raska power walks med hundarna! Så kul det ska bli. Matte älskar ju att promenera och om det här nya sättet hjälper oss att få upp pulsen och få lugnare hundar så är det ju perfekt!

Alfs jaktradar är ju alltid på så att få honom att fokusera framåt och inte alltid på jakt är ju jättebra.

Theo toktass är fortfarande unghund och hoppig så han får vi styra upp allt eftersom. Överlag går båda bra i koppel. Även denna gång fick vi höra att Alf har god kontakt och söker kontakt, vilket är jättekul eftersom vi la ner mycket tid på det i början när vi hade Alf. Det har blivit mindre sådana aktiviteter med Theo dels pga hans bakgrund så har vi inte velat ställa så stora krav på honom och dels så är det svårare att få egentid när man har två hundar. Theos förflutna får vara i det förflutna och så får vi tänka framåt med honom från och med nu.

Matte har fått dom svåraste läxorna: sluta prata och inte analysera varför taxarna gör som de gör, eftersom vi troligen aldrig kommer förstå det helt och hållet.  Svååååårt när man är utbildad i att förstå människors beteenden och hur man kan hjälpa dem i kriser. Men det är ju skillnad på folk och hundar så det är bara stänga av den rationella hjärnan och acceptera att allting inte alltid går att förstå 🙂

Det kommer bli fler filmer här på bloggen nu då vi har fått i läxa att filma oss själva när vi gör ett par övningar. Vi kanske börjar redan idag… 🙂

 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.