Provsvar från biopsin

Veterinären ringde nyss och berättade att de fått provsvaret från Alfs biopsi. Han har en godartad förändring i körteln vilket leder till denna typ av sår/svullnad. I Alfs fall sitter den så illa till att det inte går att ta bort själva körteln men med att hålla rent (så att det inte blir en ingång för bakterier) och sköta om så kan detta bli bättre. Det kan även komma och gå i peroder, vilket vi upplevde att det gjorde då vi sett denna knöl två gånger tidigare men den försvann själv. Veterinären sa att det påverkas av hormoner och att vi kan fundera över om vi ska kasterar Alf då detta kan hjälpa mot denna körtelförändring.

Alf hade ju, när han var ca 2 år gammal, histiocytom som är en godartad tumöråkomma som endast drabbar unga hundar och som försvinner av sig själv inom 3 månader. Det försvann för Alf och han har inte haft något sådant sedan dess. Han verkar vara känslig för detta med hormoner. Vi ska överväga kastrering, även om vi hade önskat slippa ingrepp men vi vill ju se till Alfs bästa. Hon rekommenderade även en “provkastrering” med chip först om vi vill avvakta.

Theo ska kastreras på fredag den 20/12. Det har också varit ett svårt beslut. Han var chipkastrerad när han kom och är väldigt livlig. Vi har rådgjort med veterinär och eftersom de fungerar så bra ihop nu så ville vi inte riskera att de börjar konkurera om t ex tikar vid löp, så att det uppstår bråk. Så vi har tagit beslutet att kastrera honom.

Ingen av våra hundar ska avlas på så av det skälet har vi inga betänkligheter men en kastrering är ändå ett ingrepp och med det kommer alltid risker. Så vi får fundera hur vi kan hjälpa Alf.

Skönt att veta vad det är och godartad låter ju ändå positivt. Tråkigt om det leder till att vi måste kastrera honom.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | 4 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

4 Svar på “Provsvar från biopsin”

 1. Quila o Ronja

  Så himla skönt att det var godartat!
  Angående kastrering, så håller jag helt med. Ska hunden i nye gå i avel, då är det inget att spara på. Men, som du säger, ett ingrepp är alltid ett ingrepp. Mycket att fundera över.
  Läste också ditt inlägg, om “glupska” hundar. Så hemsk när dom sätter i halsen.
  “Lick Treat”, som någon skrev om, är toppen!! Kladdar inte alls, och gillas skarpt av våra hundar. Det ser ut som en liten deodorant-flaska, som lätt får plats i fickan.
  Ha de gott
  Susanne

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja vi kommer att kastrera honom. Allt för att han ska bli frisk!
   Ska nog prova licktreat på Theo för han sätter i halsen varje gång man gör trick och han blir uppspelt.

   Svara
 2. Eva H

  Ja, kastrering är inget lätt beslut.
  Jag hade ju sådana tankar med A men det slutade med test av lugnande först. (Vilket inte fungerade, men så fick jag kontakt med “coachen”)
  Gott ni fått besked i alla fall, och ett godartat sådant.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja hur det än är så är det bättre att veta. Det lutar åt att kastrera…

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.