Här kommer det svar jag fick från kommunen på min fråga om de kunde sanda istället för att grusa.

Hej Sofia,

Jag kan förstå dina synpunkter (har själv haft hund), men som du ser nedan så är det idag inte praktiskt genomförbart att bara använda sand vi halkbekämpning.

Sista 15 åren är det makadam (krossat berg) av finare fraktioner som man använt till halkbekämpning. Det är det enda material som inte fryser ihop utan tillsatser vid lagring i minusgrader.

Sand fungerar att sanda med på frusen backe, dock inte lika bra om det är blött på backen. Största problemet är dock att det inte går att lagra, det fryser ihop och går inte använda när det behövs (våra politiker har beslutat att vi inte får blanda i salt i sanden). Sand är dessutom en ändlig naturresurs som börjar bli en bristvara, ingen får tillstånd att öppna nya täkter.

Att bara halkbekämpa halva cykelbanorna fungerar inte heller i praktiken. Vad händer när man möts – vem ska gå på den ogrusade delen, hur ska en synskadad veta vilken sida som är grusad, när det kommit 2 cm snö syns det inte vilken sida som är grusad etc.

Försäkringsbolagen kräver att vi sandar hela cykelbanan.”

Vilket trevligt och informativt svar! Då förstår vi varför det är som det är. Vi får helt enkelt köpa skor till hundarna. Sen brukar det bli lite bättre när det kommer mer snö då försvinner gruset ner i snön istället. Förra vintern reagerade då ingen av hundarna.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.