Hästens korrekta form

Hittade en jätteintressant sida, forskning om hästarnas naturliga form och skadorna av att rida hästen i för hård form. Läs här. Allt för många har missuppfattat begreppet “rida hästen i form” med hur mycket hästen kan kröka nacken vilket är så långt från sanningen som d går att komma. Hästen ska inte böja nacken särskilt mycket utan jobba med mag och ryggmusklerna, det kan inte en häst som dras ihop, rids för hårt i hög form osv. Läs sidan och begrunda fakta i frågan. Hästens kotor och diskar tar stryk av den hårda korta formen som många rids i, nacke och halsmuskler blir allt för korta och stela i stället för starka och mjuka. Hästen, när den är nog tränad för det, kan gå i hög kortare form men det ska ju bara vara i korta perioder. Inget man rider hela tiden i. Det ska vara avslappnad form man mest rider hästen i!

form

Ligament påfrestas när hästen överböjs och hålls fast med tvång

Varför har det blivit så här? Det finns nog ingen som rider sin häst i fel form med vett och vilja. Vi älskar våra hästar och vill dem det bästa, men kanske har vi blivit ”för duktiga” att rida – vi klarar av att träna upp våra hästar att göra svåra rörelser men har inte riktigt hängt med och fått de kunskaper om hästens anatomi som vi skulle behöva för att riktigt förstå ridningen.”

Än mer läsning – här.

 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Lämna ett svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.