Hur mycket ska en hund tåla?

En livlig diskussion försiggår på ett forum, kanske på flera, gällande vad en hund ska klara av och stå ut med och när är det faktiskt människan som provocerar igång något?

En händelse utspelar sig: En hund biter en familjemedlem och avlivas omedelbart. Rätt eller fel?

Ja det saknas ju mycket information om hur det gick till, vem blev biten, hur mycket varnade hunden innan, trängde någon sig på hunden, blev den överraskad osv. Är alla hundar som bitit automatiskt farliga och kommer att bita igen?

Ibland verkar det som att människor tycker att hunden ska klara och tåla vad som helst, av vem som helst, utan möjlighet att värja sig. Det tycker inte vi!

En hund är en hund och ska respekteras som en självständig och tänkande individ, inte en sak som människan har rätt att förvalta hur som helst. Föräldrar ska lära sina barn att inte gå fram till hundar, vill de hälsa måste hunden få ett val – att hälsa eller gå ifrån. Och den har faktiskt rätt att gå! En del blir sura och säger massa nedlåtande om hunden, men kretsar jorden kring denna människa eller?

Att tvinga sig på en kopplad hund t ex eller en hund som är inträngd kan leda till bett. Inte för att hunden är aggressiv men den blir faktiskt trängd och vill därifrån.

Man måste ha förståelse för hunden som djur. Djur har inte samma behov av att lukta på våra händer eller bli klappade i samma utsträckning som vi kanske önskar umgås med dom. Hundar umgås inte som vi människor. Vissa raser är också avlade för att vara reserverade mot människor. Det innebär inte att de på något sätt är aggressiva eller inte tycker om människor. De ska bara inte vara så sociala mot okända personer.

En hund har rätt att försvara sig. Precis som du och jag skulle göra om vi tvingas in i en situation där vi känner oss obekväma, hotade och trängda. En hund varnar på många olika sätt som vi människor är fruktansvärt dåliga på att se. Det kan vara höjda ögonbryn, lågt morrande, avvisande beteende, skällande, resa ragg och allt möjligt. Backa då för tusan!

En hund som blir trängd och biter förtjänar inte stämpeln “farlig” och därmed avlivning. Den förtjänar en ägare som förstår att det först och främst är en levande varelse som har rätt att värja sig och försvara sig, även mot fredliga människor som “bara” vill hälsa. Barn kan dessutom vara oberäkneliga i sitt beteende och yviga i rörelserna, vilket vissa hundar tycker är obehagligt och skrämmande.

Några enkla saker att lära sina barn är att:
aldrig gå efter en hund som går iväg
aldrig gå fram till en hund som ligger i sin korg och vilar, en hund måste få ha en trygg plats där den får vara ostört
hälsa bara om hunden kommer fram till dig.

Funkar ju även för vuxna att tänka p 😉 Sunt förnuft kanske men inte alla har det. Som vi sagt tidigare så har alla barn som vi mött frågat först om de får hälsa på hundarna, vilket är jättebra! Då kan Alf få slippa men Theo som tycker om folk få hälsa. Dock kan vuxna bara dyka på hundarna å börja gulla med dom utan att vi får förklara att Alf ska inte träffa alla som tycker att han är söt! Han tycker inte att ni är lika söta själva.

Så rannsaka ditt eget beteende innan du dömer ut hunden för att vara elak, farlig eller mördarmaskin.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | 9 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

9 Svar på “Hur mycket ska en hund tåla?”

 1. Lovisa

  Jättebra inlägg! Jag håller verkligen med. Det har slagit mig också, det där sista du skriver om, att barn alltid frågar om de får hälsa medan vuxna ofta slänger sig över hunden utan att fråga innan. Det är himla konstigt tycker jag. Man tycker ju att vuxna borde ha mer sunt förnuft än barn..? Nu är det ju ingen fara för oss, då Nelson är världens mest människoälskande hund, men jag tycker ändå att det är oförskämt och dessutom farligt.

  Svara
 2. Fredrica

  Du har så rätt! Tyvärr är det så att vi människor skapar dessa “problemhundar” pga att vi inte är uppmärksamma till hundensspråk eller kan inte hantera ett djur. Många ser sin hund som en problemhund när det i själva verket var de som provicerade fram det beteendet. Det är synd att vissa djur får den stämpeln samt avlivas för något som någon har provecerat fram hos djuret. Alla djur föds snälla, det är deras livserfarenheter som sedan formar de till det de senare blir.

  Svara
 3. BläckHjärta

  Jag har väldigt svårt att tänka mig att vi någonsin skulle ens överväga att ta bort Elvis ifall han bet någon :/ Han är en rätt försiktig kille så vi försöker att inte kräva allt för mycket av honom, så han behöver verkligen inte hälsa på alla människor vi möter. Oftast vill han ju fram och hälsa bara han får fundera en liten stund.

  Vi har dessutom “tränat” (eller vad man ska kalla det?) väldigt mycket hantering ända sen han var liten då vi har många små kusiner/syskonbarn och vi kommer troligtvis att skaffa egna små på inte allt för många år. Så för att hunden ska “tåla” lite extra har vi själva testat lite var han tycker att gränsen går.

  Men som du sa, det är nästan viktigare att lära barn/vuxna att låta hunden vara om den säger ifrån! Vi kommer att vara benhårda med att Elvis ska få ha en egen hörna/rum där det är barn och främmande-fritt så att han får gå undan om han inte vill. Ute är det svårare men man får försöka ha lite koll så att inte vem som helst kommer fram.

  /BläckHjärta
  http://morslillayrvader.blogspot.se

  Svara
 4. Eva H

  Du har så rätt.
  Assar har bitit mig. “En gång” har jag sagt innan jag tänkt efter. Men det gäller den gång han fick tag på skinn… (Inget blodvite) Innan dess hade han bitit i jackor och byxben.
  Jag insåg ju dock att detta var en väldigt osäker hund. (Fast sista gången var det nära avlivning… Men inte för MIN skull utan för att jag tänkte att “Nu kräver vi för mycket av hunden!” Då hade jag också haft honom i c:a 2.5 år och arbetat med honom, det var ett s.k. bakslag men väl häftigt.)
  Det är sorgligt att inse att så många, även hundägare, har så lite kunskap och så lite förståelse för att hunden är ett djur! Har hört folk säga att “Det måste han väl förstå, att barnet bara vill hälsa! Det begriper ju vem som helst!”…
  SUCK!

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja precis. Å även om barnet vill hälsa så måste hunden få välja om den VILL hälsa. Att tvinga sig på en hund så är inte ok! Mina föräldrar har då alltid lärt mig att aldrig följa efter en hund som går iväg, att låta en hund som ligger i sin bädd alltid vara i fred och om hunden kommer fram så får man klappa.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.