Att finnas på Internet

Idag finns vi på många platser; i verkligheten, hemma, på arbete, på fritiden, på resor, hos vänner, bekanta osv. Men vi finns nästan lika mycket på Internet; Bloggar, facebook, Instagram, twitter, forum och hemsidor. Kontakterna man kan skapa idag är oändliga. På gott och ont.

Att finnas på många olika sidor gör att man interagerar mer många olika personer, både de som delar ens egen världsbild och de som har den raka motsatsen. I all denna kommunikation har människor olika avsikter. En del frågar för att få veta mer, en del vill ha snabba svar/quickfix på problem, andra vill provocera fram reaktioner, någon reagerar starkt, andra inte alls. Svårigheten är att sålla bland detta. Jag upplever många tar allt för allvarligt på allt som skrivs på nätet. Bara för att någon (som du inte vet vem det är eller vilken kunskap dom har i ämnet) skriver något betyder det inte att det är sanning, eller ens personens egen åsikt. Vissa saker skrivs endast för att få reaktion. Ibland kan det vara bra i syfte att få folk att se fler vinklar på ett problem men ofta kan det orsaka konflikter.

Det är här man själv måste tänka till. Ska jag låta mig provoceras? Behöver jag läsa/svara på alla inlägg? Om jag svarar, är personen villig att ta en sund diskussion eller kommer det bara mothugg och påhopp (för att personen inte är mottaglig för andra åsikter eller för att personen kanske skiter i frågan och bara vill att du ska bli arg?). Ja det finns många sätt att se på det men allt för många går igång och blir jätteupprörda, konflikter startas och hålls igång, påhoppen haglar och trådar stängs. Är det så vi vill vara mot varandra? Även om man inte träffats i verkligheten så tycker jag man ska ta samma ansvar för det man skriver som det man skulle ha sagt till någon.

Mina tips till oss som är på Internet:

  • Kom ihåg att där orden tar slut tar svordomarna vid – en person som inte längre har argument för sin sak eller som helt enkelt saknar ordförståelse/kunskap kan lätt ta till svordomar, påhopp och andra medel för att försvara sig själv. Gå inte i fällan.
  • Det går inte att diskutera med någon som inte är villig och öppen för en diskussion. Svarar personen med påhopp eller hånfulla kommentarer, lämna diskussionen. Det leder ingen vart.
  • Gå inte igång på allting du läser. Stanna upp och fundera om personen vill hjälpa eller om personen bara vill provocera dig. Scrolla vidare och lev lycklig istället för att irritera dig på andra. (Får kämpa varje dag med detta själv men jag blir bättre). Olika ämnen berör oss olika mycket. Det kommer alltid finnas personer (i verkligheten och på Internet) som tycker annat än du, som bemöter dig på ett dåligt sätt osv. Lägg inte tid på det som gör dig ledsen eller arg, lägg tid på dina riktiga vänner som ger dig energi och styrka.
  • Det kan finnas fler faktorer som inte kommer fram i ett inlägg. Var försiktig med att döma, mästra, läxa upp osv innan du fått hela bilden klar för dig.
  • Skriv och svara bara på det sätt du hade bemött personer i verkligheten, om ni satt vid ett bord. Göm dig inte bakom en skärm och tro att det du skriver inte betyder något. Ta ansvar! Hur vill du att andra ska uppfatta dig?
  • I diskussioner, håll dig lugn och saklig, svara inte på ovidkommande jämförelser eller påhopp. Håll en trevlig ton, det vinner du alltid på i längden. Karma 🙂

Själv älskar jag att diskutera, lära mig mer, få nya infallsvinklar, lästips osv. Håller igång min egen blogg av tre anledningar. Den ena är att jag vill följa mig själv, och vår träning/vardag. Det andra är att jag gillar att skriva. Ämnet passar mig bra. Den tredje är att jag fått positiv feedback från läsare. Det gör mig glad och ökar min motivation att fortsätta 🙂

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.