Grannbråk om hundskall

Läs hela nyheten här.

Hundarna skäller för högt. Nu måste ägarna bygga om sitt hus – eller få tyst på hundarna.

Det första klagomålet kom in i november 2013“.

Det måste vara väldigt jobbigt för grannar om det är hundar som skäller konstant. Men i såna här fall är det sällan så enkelt att avgöra. Ägarna håller inte med om grannens bedömning.

Ägarna håller inte med. Och ärendet har växt till någonting som utifrån dokumentationen inte kan beskrivas som något annat än en grannfejd. Anklagelser fram och tillbaka, om hot, om buller, om att trissa hundar, om att slå på trummor som hämnd“.

Om grannen försöker provocera fram hundskallen så är ju denne medskyldig. Men som sagt, man vet aldrig vad som är sant när ord står mot ord. Däremot kan man inte hota varandra! Man måste ju försöka prata med varandra och som hundägare HAR man ett ansvar att försöka göra allt man kan för att grannarna inte ska störas. Även om man inte håller med om problemet. Det är konstigt att vuxna människor inte kan föra normala konversationer och lyssna på varandra och försöka sätta sig in i den andras situation. En bra fråga vore ju “hur skulle du vilja att det var?” och om kraven är orimliga så får man försöka förklara det, hundar är inte tysta dygnet runt men om de faktiskt skäller oavbrutet så finns ju lösningar i form av hundvakt/dagis.

Kommunen verkar ju ha bevis för att ljudnivån är oacceptabel så ägaren borde ju faktiskt ta till sig kritiken och göra det bästa för hundarna, som uppenbarligen inte är trygga.

Miljöförvaltningen genomförde i maj månad under två dagar mellan klockan 14.00 och 22.00 tester i den klagandes fastighet.

Dels spelades hundskall in. Dels mättes ljudnivån på skallen.

Mätningarna visade att hundarnas skällande nådde ljudnivåer på över 50 decibel. Det är en för hög ljudnivå enligt lagen.

Ljudnivåer över 45 decibel anses utgöra en risk för människors hälsa (45 decibel är väckningsgränsen)“.

Det värsta är att kommunen rekommenderar tortyrredskap (enligt min åsikt).

Deras beslut står fast: hundägarna måste isolera sitt hus så att skallen inte hörs så högt inne hos grannen eller få tyst på de fyra hundarna. Kommunen tipsar bland annat om ett “antiskallhalsband”“.

Antiskallhalsband borde generellt förbjudas tycker jag. Som jag skrivit mycket om tidigare så tycker jag inte om den typen av bestraffningsredskap. Hur frustrerad man än är på sin hund så ska man aldrig ta till såna redskap. Det kan förvärra problemet och göra hunden än mer osäker och rädd vilket ökar skallbenägenheten eller ger hunden andra problembeteenden.

Okunnighet från kommunens sida!

Det måste hur som helst bli svårt att bo kvar när man har haft en sån stark konflikt med sina grannar att man hotar varandra. För även om hundarna skulle försvinna så är ju stämningen rätt spänd antar jag…

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Taggad | 3 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

3 Svar på “Grannbråk om hundskall”

 1. sandra

  Lukas har antiskallhalsband som piper när han skäller. Har inte haft det som en kvick-fix utan mer som hjälp när jag inte är i närheten.

  Har spelat in honom hela tiden och han har hat halsbandet några få gånger och i samband med övningar så är problemet löst.

  nu berodde lukas skall på att han tyckte att jag var dum som lämnade honom och han mådde aldrig dåligt av att bli lämnar utan han protesterade mest och det var bara de första minuterna. som sagt, vi hade det i samband med träning och aldrig som en kvick-fix.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Hej,
   Så klart så finns det ingen regel utan undantag. Jag är glad att d funkat för er. De stora riskerna jag ser med detta antiskallhalsband är att man inte vet vad hunden tror att den bestraffas för/får obehaget för. För många hundar ökar detta stressen och kan ge motsatt effekt eller nya beteendenproblem.

   Svara
 2. Eva H

  Jag tror ju mer på träning jag…..
  Skrev senast om det med snabb-fix och det är inte min melodi om man säger så 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.