Kan, får eller klarar av?

Varför ställer alltid nya hundägare frågan “hur länge kan man lämna hunden ensam” alternativt “hur länge får man (enligt lag) lämna hunden ensam”? Vänd på argumentet!

Hundar är flockdjur, de är genetiskt programmerade för social samvaro med andra hundar och med människor. Hundar är avlade till att att samarbeta med oss vilket gör dem mer eller mindre beroende av oss för sin dagliga aktivering.

En hund som sover 8 h/ natt + lämnas ensam 8-10 h då ägarna arbetar får 16-18 timmar av vila/inaktivering. Den tristess som byggs upp leder snabbt till nedstämdhet och depressiva symtom hos hunden. För vad gör du när du kommer hem? Aktiverar du hunden aktivit i 4-6 timmar? Knappast, det ska ju lagas mat, handlas, städas, skjutsas, kanske besöka någon osv. Var får hunden sin tid?

I Sverige finns Jordbruksverkets föreskrifter (föreskrifter = lika bindande som lagtext) som säger att en hund inte får lämnas ensam mer än 4-6 h/dag. Det är för att hunden har behov av sällskap och aktivering utöver den tid den sover/lämnas ensam. Sen måste man se till individen. En del hundar klarar aldrig av mer än någon timme, medan andra hundar klarar längre utan problem. Det kan man inte veta innan.

I många andra länder utgår man från vad som är praktiskt för människan. I andra länder finns ingen lagstiftning mot att hunden inte får lämnas mer än 4-6 timmar ensam/dag. För då skulle ju inte alla kunna skaffa hund. Nä, alla ska inte ha hund! Har man inte tid så ska man inte skaffa djur.

Tänk om, tänk rätt. Har du tid att skaffa hund? Vad gör du om hunden inte klarar av att vara ensam hemma efter din semesterledighet? När du har en lösning på det kan du skaffa hund!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Lämna ett svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.