Funderingar…

Matte funderar på att börja ge vovvarna och sig själv MSM, i förebyggande syfte. Anledning:

MSM, eller mentylsulfonylmetan som det heter när det skrivs ut, är ett naturligt svavelbaserat ämne som är både antiinflammatoriskt och smärtlindrande. Organiskt svavel finns i varenda cell i hundens (och din) kropp och är en viktig byggsten i kroppens produktion av aminosyror, proteiner, enzymer, hormoner och immunglobin.

Kollagen och keratin är de proteiner som i huvudsak bygger upp brosk, senor, hjärna, bindväv, muskler, skelett och päls, i dessa proteiner är organiskt svavel en viktig beståndsdel. Med andra ord är organiskt svavel en viktig komponent för en frisk och väl fungerande kropp. Ämnet förekommer naturligt i bland annat kaffe och komjölk och ämnet ska i normala fall tillföras i tillräckliga mängder genom proteiner i kosten. Mentylsulfonylmetan är dock känsligt för upphettning och förstörs därför ofta vid tillagning av maten.

Ett fodertillskott kan därför vara av godo för hunden, särskilt om den har ledbesvär. Koncentrationen av svavel i brosk hos en hund (eller människa) som lider av artros sägs vara endast 1/3 av koncentrationen i friskt brosk. En orsak så god som någon att tillföra det på ”konstgjord väg”.” Läs mer här.

Men frågan är ju om det ger någon effekt i förebyggande eller om man ska ge det om man börjar få besvär? Matte har ledbesvär i släkten och även haft barnreumatism. Inte nu längre dock men det kommer komma tillbaka. Vovvarna behöver ju också “smörjas” och hålla i god kondition så vi får många långa år tillsammans. Minst 20!

Någon som provat i förebyggande?

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Lämna ett svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.