Nosework dag 1

I sista stund ändrade jag mig och tog Theo med mig på kursen istället för Alf. Tänkte att Alf har ju rallylydnaden men Theo behöver också få en uppgift som han är bra på. Vi är tre kursdeltagare (skulle ha varit 4 men en kunde inte komma).

Idag har vi fått presentera doften eukalyptus och träna på att lukta på doften = belöning. Med Theo är det svårt att hinna belöna innan han vill tugga eller krafsa på tussen med doft på. Fick prova sätta doften i en låda och på konor och belöna när hunden nosade på rätt låda (ingen markering än så länge). Theo är väldigt ivrig och vi hann inte komma så långt som till två konor för så här såg det ut de flesta av gångerna:

IMG_20150411_133854
Han tror han ska äta/bita/klösa på konen istället för att nosa på lukten som sitter fastklistrad på konen. Vi skulle ha med både godisbelöning och leksak men Theo var inte sugen på leksaken (kaninpälsen) utan mer fokuserad på de andra hundarna. Så vi fick köra på godisbelöning. Hemma kanske leksak funkar bättre 🙂

Till slut fick vi till det men det är inte lätt att belöna rätt, på rätt ställe och i rätt tid. När vi sedan avancerade till inomhussök så briljerade Theo! Han var ju proffs från början. Han nosade och sökte och luktade helt rätt. De andra två hundarna blev trötta så Theo fick visa flera gånger och imponera på hur duktig han är. Nu är han helt slut!

Theo lyckades charma in sig hos en deltagare som hade torkad blodpudding i fickan. Det var populärt!

Imorgon ska vi prova utomhussök. Ska bli spännande och lärorikt. Det här är heltklart vår gren. Passar nog alla hundar men Theo och Alf kommer verkligen till sin rätt i luktgrenar. Passar ju Theo som är rädd för klövar och inte vill spåra fram till älgklöven i viltspår.

Vi ser fram emot morgondagen!

Läs mer om Nose work här.

 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.