Drömmen om en bok

Jag har nu haft semester i ett anta veckor och har på kvällarna och regniga dagar haft möjlighet att skriva, något jag tycker om att göra (vilket denna blogg är ett bevis på).

Det resulterade i ett utkast till en taxträningsbok. Jag vet inte ännu om jag någonsin kommer göra slag i saken och publicera en bok, men det vore roligt att ha det som en dröm. Det är i alla fall en bok jag själv önskar jag hade haft när vi hämtade hem Alf, vår första tax. En bok jag hade önskat uppfödare kunde ge sina valpköpare för en bättre start på livet med en tax, där djurvälfärden, etiken och modern hundträning är grunden. För att minska de konfliktsituationer som kan uppstå i vardagslivet när taxens mål och hundägarens mål inte är detsamma. Där målet är att få hunden i en sinnesstämning att vilja lära sig och ge oss uppmärksamhet.

Varför en särskild träningsbok för taxar? Taxar kan ju vara väldigt speciella vilket antagligen är varför vi älskar dem men de är också vanliga hundar med särskilda drag. Om vi hittar rätt kommunikation så är taxen lika lättlärd och nyfiken som andra hundraser. Taxen är ju trots allt en av Sveriges, och världens, vanligaste hundraser. Det borde finnas underlag.

Det jag har haft som utgångspunkt att beskriva är

Taxen som ras – hur vi kan använda de egenskaperna taxen nedärvt medvetet i träning för att öka motivation och främja inlärning

Etik i hundträning där diskussionen handlar om effekterna av metoderna för hundträning, och exempel av hur de negativa effekterna av bestraffningar och krav synliggörs. När vi reagerar med bestraffning handlar det oftast om att vi vill återta någon form av kontroll. Men den typen av kontroll hör inte hemma i hundträning, det finns bättre sätt. Vilka ord vi använder har stor betydelse för hur vi agerar eller reagerar.

Inlärning i hundträning som handlar om konsekvenser som kommunikation, klassisk och operant betingning, förebyggande träning och belöningsbaserad träning där vi lär in ramar och regler utan tvång eller skrämsel. Jag tänkte fånga upp fem metoder för inlärning och hur vi bygger vidare på redan kända beteenden för att skapa beteendekedjor.

En introduktion till klickerträningen finns också med, som bygger på träningsmetoden shejping och frishejping. Med klickerträning kan vi verkligen utnyttja taxens självständiga tänkande och problemlösningsförmågor, istället för att jobba emot dom med krav och tvång.

Och så avsluta lite med hur vi kan främja inlärning i vardagen genom allting vi gör med vår hund eftersom hunden lär sig hela tiden, i varje situation och hur vi felsöker när saker och ting inte går som vi planerat. Om träningen inte lyckas, vad är det som blir tokigt då?

Boken är inte en “gör-så-här” instruktionsbok utan mer en “tänk-så-här” så hittar ni rätt väg. Jag vill hävda att alla hundägare känner sig själv och sin hund bäst och och vad som fungerar. Det är mer en Tankebok än en steg-för-steg träning.

Jag har läst många böcker och tycker att jag har bra referenser att hänvisa till för den som vill fördjupa sig mer. Jag anser mig inte på något sätt vara expert men jag tycker ändå att jag med min hundinstruktörsutbildning har mer kunskaper idag än vad jag hade när vi började träna med Alf och Theo. Så utifrån min utbildning har jag byggt på med fler föreläsningar och fördjupningar, vilket jag kommer att fortsätta göra. Jag tror också att mitt sätt att skriva på är pedagogiskt och vänligt, inte dömande. Kommunikation och språk, även kroppspråk, har ju alltid varit mitt största intresse och det jag jobbar med professionellt med på mitt dagjobb.

Oavsett om det blir en bok eller inte har jag lärt mig massor och haft roligt dessa kvällar. Att sortera information, jämföra resultat, tänka, minnas, ångra sig och tänka nytt. En utveckling för mig själv hur som helst.

Är det en bok du skulle vara intresserad av att läsa?

Är en bok i taxträning något du skulle vilja läsa?

View Results

Loading ... Loading ...
"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.