Att jobba med hundproblem/ problemhundar

DSC_0563

Alla har nog en bild innan man skaffar hund om hur det kommer att bli, kanske längtar man efter att gå långa trevliga promenader tillsammans med sin hund. Hunden bryr sig inte om andra mötande, varken människor, hundar eller cyklar. Hunden stannar gärna och hälsar glatt på de mötande om de vill prata en stund. Hunden sover tryggt i sin bädd hemma, skäller inte inomhus bara om det är inbrottstjuvar eller något farligt på gång. Hunden äter med god aptit och har en stark fysik. hunden kommer när du ropar och stannar när du ber den.

Men vad gör man om det inte blir som man tänkt sig? Om hunden gör utfall och varje promenad blir ett misslyckande? Om hunden inte kommer på inkallningen? Om hunden vägrar äta? Äter för mycket? Går upp i vikt eller rasar i vikt?

Det är inte lätt som ny hundägare att förstå eller klara ut alla situationer så jag tänkte samla några tips. Vi har ju själva gått igenom en del och jobbar fortfarande på vissa saker. Jag har länkat till information som har hjälpt oss, som du kommer åt genom att klicka på länkarna i texten nedan ( där det står här ”här”).

Först vill jag bara säga att det krävs tålamod och arbete. Att få en familjehund att må bra i alla situationer kommer inte av sig självt. Det krävs arbete. Det måste man förstå och vara villig att göra för att få det att fungera. Man kan gå till hundtränare som lovar ”quick fix” och som gärna hävdar att det sitter i ledarskapet. Det gör det inte alltid. Att du är en svag ledare för att hunden är rädd och gör utfall stämmer inte. Jag skulle avråda dig att gå till en sådan instruktör.

Först måste vi förstå hunden som djur. Hunden är avlad av människan till att leva med oss och följa oss. De är beroende av oss och i det ligger att den är beredd att arbeta för oss eftersom vi lever tillsammans. Men för att detta ska fungera måste vi också förstå hunden, ge hunden belöning och beröm samt en uppgift så att den känner sig delaktig i livet. Hunden är ingen robot. Den mår inte bra av att bli beordrad och dominerad. 

Först måste du ta reda på:
1. Vilka rasegenskaper har din hund? Är det en renrasig hund är det lättare att läsa på och få en bild av hundens starka och svaga sidor. Med en blandras är det svårare då hunden inte får lika stora delar av de ingående raserna men man kan läsa på om de olika raserna och se vad man tycker att hunden fått mest av.  Vad har hunden för behov? En jagande ras nöjer sig inte med att gå promenader. Man måste berika hunden med aktiviteter som är anpassade för den ras man har. Läs mer om berikning här och här. Läs mer om hundraser här.

2. Vilken individ har du? Alla hundar, även inom samma ras, har olika personligheter. En del stämmer in på rasbeskrivningen till 100 % andra till 75 %. Man måste även beakta vad hunden har med sig i bagaget, var kommer den ifrån? Hur har den uppfostrats? Hur har den hanterats?

3. Hur ser hundens vardag ut? Vilket liv kommer hunden att få hos dig? Får den tillräckligt mycket tid med familjen/flocken (behöver man tänka på hundpassning?) Får den tillräckligt med aktivering? Får den tillräckligt med vila? Alla hundar behöver balans i livet. Varken för mycket eller för lite aktivering är bra utan kan ge upphov till stress. Har hunden en trygg plats där den får vara ifred? Tycker alla i familjen om hunden? 

När man tagit reda på grundförutsättningarna för hundens vardag kan man börja analysera problemen. Det viktigaste att komma ihåg är att hunden aldrig gör något för att jävlas med dig, för att den inte tycker om dig eller för att den försöker ta över eller bestämma! Hunden agerar utifrån en situation och de handlingsutrymmen den har i den situationen. En hund som biter är trängd, en hund som gör utfall har panik/är livrädd, en hund som inte kommer på inkallning får mer belöning av att inte komma eller har helt enkelt inte förstått inkallningssignalen. I vilket fall som helst så gör inte hunden fel och ska därför heller aldrig bestraffas. 

De flesta hundproblem bottnar i stress eller rädsla. Det är inget man kan uppfostra bort. Läs mer om stress här och om rädsla här. En viktig punkt som jag lärde mig ju mer jag läste på om etologi och stress hos hund är att stress inte är ett lydnadsproblem. Du kan läsa mer om det här. Du måste helt enkelt hjälpa hunden att komma till ro och att lita på dig i svåra situationer. Det uppnår man aldrig genom att skrika åt hunden, bestraffa den för beteenden man inte gillar (t ex utfall) eller på annat sätt skapa obehag som att utsätta hunden för det den är livrädd för. Sådan hundhantering ser man tyvärr allt för ofta på Tv men det är inget jag själv tror på. Man måste börja träna i kontrollerade situationer och på lagom avstånd till det som skrämmer hunden.

Det är också viktigt att tänka på om det är rimliga krav man ställer på hunden. Kommer hunden kunna skilja på när den får vakta och inte hemma? Om den fyas ena stunden men nästa så vill du att den ska varna om det går främlingar kring bostaden. Är det rimligt? Kan man tydliggöra hur hunden förväntas agera i olika, men liknande situationer? Är det rimligt att hunden ska tåla vilken behandling som helst från andra människor/främlingar? Är det ok att hunden själv bestämmer att det är nog och hur kan den då göra får att komma ur situationen?

Bli vän med hunden, se det som din uppgift att hjälpa din vän genom att stötta, belöna och trygga. Då har du ett bra ledarskap! Kom ihåg att ledare är aldrig en titel du kan ta, utan att få flockens godkännande. Läs gärna Lars Fälts bok – finns under mina boktips i menyn ovanför!

Lycka till!