Boktips

WPF

WHEN PIGS FLY – Jane Killion

En mycket lättläst och bra bok om hur det är att leva med och träna hundar av raser som är lite mer självständiga, lite mer envisa eller lite mer egensinniga. Den bygger på positiva inlärningsmetoder, den förklarar beteenden och hur människan tolkar hundens beteende (rätt och fel). Jag har den engelska versionen och den är mycket lättläst även för mig som bara har ”skolengelska”. Det kommer förslag på lekar, på övningar och på tankesätt kring att få hunden att vilja samverka med dig. Hur du undviker situationer som skapar konflikter.

Jag tror detta är min favoritbok av alla hundböcker. Den kommer bli min ”hundbibel”.

Betyg: 5 (av 5)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

kontaktkontraktet

KONTAKTKONTRAKTET – Eva Bodfäldt

En lättläst och lättsam bok om hur man skapar kontakt med sin hund. All kommunikation bygger ju på att du får en kontakt med din hund. Den har konkreta övningar, bilder och tips och råd. Man läser ut den på kort tid då det inte är så mycket långradig text så passar verkligen för nybörjare.

Betyg: 4 (av 5)

♥ ♥ ♥ ♥

stressade

STRESSADE HUNDAR – Martina Nagel/Clarissa v Reinhardt (Anders Hallgren)

En bra bok för hundägare som upptäcker att de har problem i vardagen med hunden. Den ger en god inblick i hur hunden kan uppfatta omvärlden och de krav vi ställer.

Också lättläst bok med enkla förklaringar och tydliga exempel. Innehåller även ett frågeformulär som man kan fundera kring sin egen hund och reflektera över hur just den individen är utifrån sina unika förutsättningar (miljö, arv, uppväxt, särskilda händelser osv).

Betyg: 5 (av 5)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

nyaboken

HUNDSPRÅK etologi i ord och bild – Renée Sjöberg

Lättläst och illustrativ bok. Det märks att mycket av innehållet är några decennier gammalt men mycket är lika aktuellt idag. Framför blir man nyfiken att börja studera sin egen hund. Många jämförelser med vargar vilket man idag börjat gå ifrån tror jag. Hund och varg anses nu vara för långt ifrån varandra för att kunna jämföras på det sättet då de lever under helt skilda förhållanden och hundar är framtagna av människan medans vargarna utvecklats evolutionärt. Däremot så ger den mycket inspiration till att studera sin hund, bara observera vad den gör och hur den gör, vilka signaler den ger och hur den svarar. Ju bättre man är på att se sin hund desto mer kan man förebygga situationer som leder till konflikter.

Betyg: 5 (av 5)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

lyckliga lydiga hundar

LYCKLIGA LYDIGA HUNDAR – Anders Hallgren

Ifrågasätter hur vi människor gör och vad vi vill ha för resultat, hur vårt arbetssätt påverkar hunden.

Betyg: 4 (av 5)

♥ ♥ ♥ ♥

Hundproblem

PROBLEMHUNDAR OCH HUNDPROBLEM – Anders Hallgren

Tycker alla hundägare borde läsa den. Den har bra baskunskap för ett gott hundägande, kunskap om inlärning, om hundens sinnen och om ägaransvar.

Betyg: 4 (av 5)

♥ ♥ ♥ ♥

LYDIGA JAKTHUNDAR – Erik Wilson

Lättläst bok med många bilder. För första gången har jag läst en bra beskrivning av det jag själv försökt skilja på, krav och tvång.

Jag har varit lite tveksam till att läsa böcker om lydnadsträning för jakthundar av den anledningen att man tyvärr fortfarande hör många av den äldre skolan predika om att hunden inte ska ha så mycket kontakt med ägaren för att det försämrar jaktlusten, att hunden ska tuktas till lydnad eller att hunden ska jaga in sig själv. Tack och lov har vi börjat gå ifrån den synen på jakthunden som verktyg till att se hunden som jaktkamrat och en i jaktlaget.

Betyg: 3 (av 5)

♥ ♥ ♥

hundensspråk

HUNDENS SPRÅK OCH FLOCKLIV – Lars Fäldt

En höjdarbok för den som vill förstå hundens kroppsspråk. Vi är idag så fokuserade på att få hunden att förstå oss men sådan envägskommunikation är inte naturlig för hundarna. Vi måste faktiskt förstå våra hundar också, vad dom säger oss och vad de har för behov. En bra grundbok som jag tror jag kommer läsa flera gånger.

Betyg: 4 (av 5)

♥ ♥ ♥ ♥

jakt

JAKT MED DRIVANDE SMÅHUNDAR – Dennis Liljeberg

Även här en genomgående bra beskrivning av de raser som betraktas som små drivande hundar. Fina bilder och inspirerande läsning för den som är intresserad av jakt eller redan är jägare.

Betyg: 3 (av 5)

♥ ♥ ♥

Kroppsspråk för hundägare

KROPPSSPRÅK FÖR HUNDÄGARE – Metz

Bra lättläst bok med mycket bilder och övningar. Aha upplevelser liksom självklara saker som man är omedveten om. Väldigt läsvärd och jag hoppas alla hundägare tar till sig hur viktigt kroppsspråket är i kontakten med hunden. Allt från hur du tittar på hunden, till hur du visar väg, blockerar och framför allt vikten av att vara vänlig! Du har ingen nytta av att vara hotfull mot hunden om du vill få den att göra det du vill.

Betyg: 5 (av 5)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

ontalkingterms

ON TALKING TERMS wih DOGS: CALMING SIGNALS – Turid Ruugas

Ännu en jättebra och mycket lättläst bok. Vi har den på engelska men den finns nog att få tag i på Svenska också. Bra förklaringar på varför positiv förstärkning och en vänlig inställning till sin hund är mycket mer effektivt än bestraffningar, korrigeringar och tron på strikt lydnad. Absolut en favorit!

Betyg: 5 (av 5)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

dansamedhästar

DANSA MED HÄSTAR – K F Hempfling

Ok den här boken handlar inte om hundar men om man har läst ”Kroppsspråk för hundägare”, så har man nytta av denna väldigt bra illustrerade boken. Den visar betydelsen av att ha egen kroppskännedom och kroppskontroll, vilket vi människor är väldigt dåliga på om vi ska vara ärliga. Därför uppstår så många onödiga konflikter i vardagen. Boken har en mycket ödmjuk och naturlig syn på förhållandet till stora vackra djur och vårt ansvar att ta hand om och värna den lojalitet djuren är kapabla att visa oss – oavsett hur vi behandlar dom.

Betyg: 5 (av 5)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Böcker jag kommer att införskaffa (i hopp om att dom är bra):

Freddy Worm Christiansen, Hundars och Vargars Beteende: Myter och Fakta (Kerstin Malm, Tankar i Tryck 2009)

Hunden som skäms (Per Jensen, 2014)

Hur smart är din hund: Praktiska övningar att göra hemma (Per Jensen, 2015)